Constantijn Huygens. Geuren en Beelden | Huygens’ Hofwijck

Constantijn Huygens. Geuren en Beelden | Huygens’ Hofwijck  

In 2022 viert Nederland een mijlpaal in het onderzoek naar leven en werk van Constantijn Huygens: de voltooiing van de online database met zijn uitvoerige correspondentie.

Tevens is het exact vierhonderd jaar geleden dat Constantijn door de Schotse-Engelse koning Jacobus I tot ridder werd geslagen, de aanzet tot een lange diplomatieke carrière die hem naar vele Europese hoven zou voeren. Om dit feestjaar luister bij te zetten, organiseren de Voorburgse musea Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn twee tentoonstellingen in samenwerking met Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis/NL-Lab. In het najaar 2022 de omvangrijke presentatie Constantijn Huygens. Een leven in Brieven en vanaf 5 april de ‘amuse’ Constantijn Huygens. Geuren en Beelden.  

Parfumeur

Constantijn Huygens. Geuren en Beelden staat in het teken van nieuwe perspectieven en primeurs rondom Constantijn Huygens. Zo wordt in samenwerking met De Jonge Akademie, die ressorteert onder de KNAW, Constantijns tot nu toe vrijwel onbekende kwaliteit als parfumeur belicht. Een van de door hem ontworpen geuren is gereconstrueerd op basis van een eigenhandig recept. In samenwerking met de cosmeticafirma HUYGENS PARIS en Marypierre Julien, parfumeur bij Givaudan, die de geur opnieuw heeft gecreëerd, kan de bezoeker deze geur zelf ruiken, of er een geurkaars van aanschaffen. De geur van de Gouden Eeuw.

Primeurs

Heel recent zijn enkele tot nu toe onbekende portretten van Constantijn en zijn zonen boven water gekomen. Een geschilderd portret van Constantijn van de hand van Nicolaas Maes, een zelfportret van Constantijn junior en een portret van Christiaan, de wetenschapper, door Jacob van Campen, worden getoond in een galerij van familieportretten. Een andere primeur is Gerard van Honthorsts portret van Amalia van Solms, de echtgenote van Frederik Hendrik, dat eeuwenlang de nok van de koepel van de Oranjezaal in Huis ten Bosch heeft gesierd en nu voor het eerst ‘op ooghoogte’ te zien is. Dit topstuk én de overige portretten worden getoond in combinatie met originele brieven van en aan Constantijn, afkomstig uit de Koninklijke BibliotheekKoninklijke Verzamelingen en de Universiteitsbibliotheek Leiden. Ook is het door Constantijn zelf nagetekende diploma dat hij in 1622 ontving als Engelse ridder alleen tijdens deze amuse te bewonderen. Deze primeurs zijn smaakvolle voorproefjes van de grote brievententoonstelling die in het najaar te zien zal zijn.

Gerrit Rietveld Academie

Onder de titel Rietveld – Huygens Exchange. What has Huygens ever done for us? hebben tien studenten van de Jewellery – Linking Bodies afdeling van de Gerrit Rietveld Academie gedurende drie maanden het leven en de tijd van Constantijn Huygens onder de loep genomen. Zij werden hierbij aangemoedigd om hun gevoelens en intuïtieve reacties te volgen. Dit heeft geleid tot tien kunstprojecten die in Huygens’ Hofwijck tentoongesteld worden, zowel tijdens de amuse als de brievententoonstelling. Hierbij gaan zij onder meer in op de schaduwzijde van het tijdperk waarin Huygens leefde. De gratis begeleidende brochure van dit deel van de tentoonstelling is vormgegeven door studenten van de grafische afdeling van de Gerrit Rietveld Academie.

Tijdens Geuren en Beelden wordt een uitvoerige randprogrammering van lezingen, workshops en concerten aangeboden. Het rijk geïllustreerde boek Constantijn Huygens. Een leven in brieven met een bloemlezing van brieven uit Constantijns leven is vanaf 2 april verkrijgbaar.

Praktische informatie

De tentoonstelling Constantijn Huygens. Geuren en Beelden vindt plaats op Huygens’ Hofwijck in Voorburg, van 6 april tot en met 3 juli 2022.
De tentoonstelling Constantijn Huygens. Een leven in brieven zal te zien zijn op Huygens’ Hofwijck en in Huygens’ Swaensteyn, van 31 augustus tot en met 4 december 2022.
 

De database Huygens’ Briefwisseling Online
Brochure publicatie Uitgeverij Catullus
De Jonge Akademie - Het geheugen van geur
Gerrit Rietveld Academie - Huygens Exchange. What has Huygens ever done for us?
Het Geheugen van Geur - Making Scents of the Past

Afbeeldingen

1) Karla Nilzen, Forks (fotograaf Konstantin Guz), 2) Gerrit van Honthorst, Amalia van Solms, 1650, Koninklijke Verzamelingen, Den Haag, 3) Afbeelding uit de video "Constantijn Huygens: parfumeur. 'Rieckend water van mijn moeder' te zien tijdens de tentoonstelling op Hofwijck    

https://www.youtube.com/watch?v=gOA2uubt0F8

https://www.hofwijck.nl/

Datum:
6 april 2022 / 3 juli 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0