Constants Ludieke Trap nu dagelijks te betreden

In Constants visionaire project New Babylon, waar hij zo’n twintig jaar aan werkte, draait het om de ervaring van de New Babyloniër. In een nieuwe wereld zonder grenzen en zonder arbeid New Babyloniër vrij om te spelen en te dwalen.

Om het publiek uit zijn tijd het nieuwe leven van de spelende mens, de homo ludens, te laten ervaren, maakte Constant verschillende experimentele ruimten waarin juist het spelelement van zijn gedachtengoed naar voren komt.  

Op de wiebelende treden

Het Gemeentemuseum reconstrueerde twee van zijn bijzondere experimentele ruimten en kiest er nu voor beide ruimten dagelijks toegankelijk te maken. De bezoeker kan de wiebelende treden van de Ludieke Trap en het dwalen in het  Deurenlabyrinth gedurende de tentoonstelling iedere dag beleven.

Directeur Benno Tempel: “Mede door de enthousiaste reacties van het publiek  hebben we besloten de ervaring op de Ludieke Trap iedere dag mogelijk te maken. Juist deze ervaringsruimten zijn een belangrijk onderdeel van onze tentoonstelling, een van de grootste tentoonstellingen ooit over Constants intrigerende New Babylon.”

Dwalen

In 1969 kreeg Constant een opdracht van het Amsterdams Historisch Museum om een geografische kaart New Babylon – Amsterdam te maken. Voor de ruimte waar deze kaart destijds werd geëxposeerd, ontwierp Constant een speeltoestel, de Ludieke Trap. Deze is nu in het Gemeentemuseum gereconstrueerd.

In 1974 rondde Constant New Babylon af met een grote tentoonstelling in het Gemeentemuseum. Voor deze tentoonstelling ontwikkelde hij het Deurenlabyrinth. Tijdens Constant – New Babylon is in de Projectenzaal van het Gemeentemuseum een deel van dit labyrinth gereconstrueerd. Bezoekers worden uitgedaagd om als spelende mens zelf een route te vinden.

Afbeelding 1: Reconstructie Constants ‘Ludieke Trap’uit 1969 in het Gemeentemuseum, 2) Ludieke Trap Amsterdams Historisch Museum 1969.

http://www.gemeentemuseum.nl/organisatie/nieuws/constant-new-babylon

Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0