Creatief met virussen bij LenS Fotografie

Virus and Host

Een jaar geleden, begin 2019, startten Linda Grool en Sabine Heetebrij van LenS fotografie een samenwerking met het project Viruskenner. Viruskenner is een project voor basis- en middelbare scholieren om kennis op te doen over virussen.

Hoe verspreiden virale infecties zich, wat is het effect op het menselijk en dierlijk lichaam en vooral: hoe kan voorkomen worden dat mensen ziek worden?

Hoe ziet een virus er uit?

Natuurlijk hadden zij nooit kunnen voorspellen dat de hele wereld een jaar later in de ban zou zijn van een virus, het Corona-virus. Het Corona Virus maakt wel heel duidelijk hoe noodzakelijk en relevant het Viruskenner project is!

Voor meer informatie over Viruskenner bezoek de website https://en.viruskenner.nl/

Voor Viruskenner ging LenS fotografie op zoek naar een manier om het begrip virus op een beeldende, creatieve manier weer te geven. Dat leidde tot vragen als: Wat is een virus, hoe ziet het er uit, wat doet het en hoe komt het tot stand? Maar ook andere zaken kwamen aan de orde, zoals: wat voor emoties roept een virus op? Wat doet het met mensen? Hoe kun je je dat op een creatieve manier verbeelden? 

Virum Ignotum van Linda Grool 

Linda heeft zich vooral verdiept in het onbekende virus, wat is een virus, hoe ontstaat het, hoe beweegt het  en hoe vermenigvuldigt het zich? Dit soort vragen en de antwoorden daarop vormen de bouwstenen waarmee Linda vervolgens haar beelden vormgeeft. Zoals altijd in haar werk worden de beelden opgebouwd met verschillende lagen zelf-gefotografeerd  materiaal. Haar serie Virum Ignotum vertelt ze het verhaal van het virus 

In Sickness and in Health   Sabine Heetebrij   

Sabine heeft zich gericht op wat het virus bij mensen doet. Wat gebeurt er met je als je getroffen wordt door een virus?

De basis voor de serie In Sickness and in Health zijn beelden die Sabine maakte van een dans gemaakt en geregisseerd door choreograaf Peter Leung van House of Makers. Peter regisseerde dansers Collin Walmsley, Tess Sturmann en Clara Superfine terwijl Sabine de bewegingen met de camera vastlegde. Deze beelden zijn verwerkt tot een moving image en stills hiervan vertellen het verhaal van de mens als de host van het virus.

Vervolgens zijn met delen van Linda's en Sabine's beelden weer nieuwe beelden samengesteld die het verhaal van het virus en de host vertellen. Een verhaal dat soms beangstigend, soms hoopvol, soms betoverend, soms verdrietig en soms uitdagend is.

Hoewel de hele serie nog work in progress is, wilden Linda en Sabine de trouwe lezers van de nieuwsbrief toch alvast informeren over dit, naar hun mening, heel bijzondere project. Voor meer informatie bel of mail Linda en Sabine!

Linda Grool en Sabine Heetebrij  zullen de eerste beelden exposeren tijdens de 4Arts expositie van 11 tot en met 13 april in de Synagoge in Weesp. Dus kom vooral kijken!
Synagoge Weesp   Nieuwstraat 3   Weesp
van 11 april tot en met 13 april

https://www.lens-fotografie.nl/
 

Datum:
11 april 2020 / 13 april 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0