Crossing Border 2021

Crossing Border 2021

Crossing Border komt er weer aan. Naar verwachting zal het toonaangevende literatuur- en muziekfestival weer helemaal live plaatsvinden. Het gebeurt allemaal op vrijdag 5 en zaterdag 6 november.

Er zijn weer bijzonder interessante schrijvers en artiesten. Om er een paar te noemen:

Colson Whitehead, winnaar van twee Pulitzerprijzen presenteert zijn nieuwste boek Harlem Shuffle, een boek over criminaliteit en onroerend goed in New York met als hoofdpersoon de meubelverkoper Carney.

Sasja Filipenko uit Belarus / Wit-Rusland, maar inmiddels daar vertrokken, vertelt het verhaal van zijn land via een oma die het aan haar kleinkind vertelt. Het kleinkind is wel in coma. Zijn boek draagt de titel ‘De ex-zoon'.

Muzikant en schrijver Eva van Manen zingt popliedjes met rapinvloeden en presenteert daarnaast haar eerste dichtbundel met de titel ‘Hoe zijn we hier gekomen?’

Agustín Fernández Mallo gaat in gesprek over zijn baanbrekende Nocilla-trilogie, een mijlpaal in de Spaanstalige literatuur die nu in het Nederlands is vertaald. In die romans ontdekt hij de schoonheid in leegte en onthult hij de essentie van het dagelijk leven.

Stephanie Phillips gaat zingen met haar band  Big Joanie, een feministische punkband.  Ze schreef ook een boek ‘Why Solange Matters’ en daarover zal ze ongetwijfeld ook gaan vertellen.

Jesús Carrasco is geboren in Extremadura, een van de dunstbevolkte en droogste provincies van Spanje. Hij vertrok naar Schotland maar ging terug naar zijn roots en schreef daarover ‘Terug naar huis’. Hij vertelt over het belang van familieverhalen.

Patricia Lookwood, Amerikaanse, schreef ‘Hier hoor je niemand over’. Het gaat over het gefragmenteerde gevoel van online zijn. Hierin geeft ze de ruimte aan de grappen, de taal en de sensaties van het Internet.

En verder komen onder meer Mohamedou Ould Sali die 14 jaar vastzat in Guantanamo Bay, Richard Powers, ook Pulitzerprijs winnaar, Lale Gül die opgroeide in een streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West en daarover het boek ‘Ik ga leven’ schreef, Willy Vlautin, een goede bekende van CB, Claire Keegan, de Ierse meester van het korte verhaal, Gershwin Bonevacia, de Amsterdamse stadsdichter.

Muziek is er verder van Froukje, Stuart A. Staples (Tindersticks), Theon Cross en Manu ftMultibeat.

Europese Literatuurprijs

De Europese Literatuurprijs 2021 zal worden uitgereikt aan Saša Stanišić. Hij schreef het boek 'Herkomst', dat werd onderscheiden als de beste hedendaagse Europese roman. Het is een meesterwerk waarin een familie symbool staat voor een van de roerigste perioden uit de naoorlogse geschiedenis. Ook Annemarie Vlaming, de vertaalster, is er.  

Het festival speelt zich af in verschillende boekhandels, zalen en theaters in de Haagse binnenstad. De hoofdlocatie is het Korzo Theater.

Ga voor het volledige programma naar https://www.crossingborder.nl/     

Datum:
5 november 2021 / 6 november 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0