Crossing Border 2023
Crossing Border 2023
Van 1 tot en met 4 november 2023 komen spraakmakende schrijvers en muzikanten uit binnen- en buitenland naar Den Haag voor de 31ste editie van het internationale literatuur- en muziekfestival Crossing Border.
Zowel grote namen als jong talent staan /zitten op het podium, voor het eerst is er ook een speciaal Kids’ programma. Het festival biedt overdag en ’s avonds een culturele ontdekkingsreis, een verkenning van nieuwe ideeën, verhalen en geluiden. Je kunt de schrijvers en artiesten vinden in vele lokaties, onder andere in het Theater aan het Spui, Zaal 3, het Mauritshuis, het BorderKitchen onderkomen, de Kunstacademie KABK, de Koninklijke Schouwburg, het Korzo Theater, Nest en Theater De Vaillant.
We maken de volgende selectie uit de indrukwekkende lijst schrijvers en muzikanten.
Teju Cole
Door alledaagse dingen te observeren, geeft schrijver Teju Cole vorm aan het zijn van een zwarte man in de wereld. Dat vereist stilte, stilte die we ook kunnen vinden in Dakar of op een plein in Rotterdam. Teju Cole creëerde met zijn nieuwe roman Trilling een mozaïek van literatuur, muziek, ras en geschiedenis waarmee hij verkent hoe een betekenisvol leven eruitziet. De Nigeriaans-Amerikaanse auteur is een van de meest uitzonderlijke en vindingrijke schrijvers van zijn generatie. Hij kreeg onder andere de PEN/Hemingway Award en de Internationaler Literaturpreis.
Naaz
Singer-songwriter Naaz (1998) had zich bijna uit de muziek teruggetrokken. Toch stond ze deze zomer in de Ziggo Dome met haar debuutalbum, waarop ze laat zien dat ze ‘alive, alive, alive’ is. Naaz is een artiest en liedjesschrijver uit Amsterdam die muziek produceert waarin ze haar Koerdische achtergrond combineert met westerse invloeden. Haar album Never Have I Ever, verschenen in januari 2023, behandelt onder andere de moeilijke overgang tussen meisje en vrouw zijn en de kracht van een nieuwe start.
Sally Hayden
In En de vierde keer zonken we legt Sally Hayden bloot wat de gevolgen zijn van het Europese beleid om migranten en vluchtelingen buiten Europa te houden. Een ongemakkelijke confrontatie. Sally Hayden, Ierse onderzoeksjournalist, brengt de benarde situatie aan het licht van migranten die gevangen zitten in Libië. Haar bekroonde non-fictieboek En de vierde keer zonken we biedt een schrikbarend inzicht in Europa’s nalatigheid, de corruptie binnen de VN en de slavenhandel van de 21ste eeuw.
Jim White
In de nummers van Jim White zit bij voorkeur een mysterie. In zijn muziek en het leven erbuiten zoekt hij naar humor en goede verhalen. Jim White is een muzikant en schrijver uit Californië. Zijn debuutroman Incidental Contact is een liefdesbrief aan de fans van zijn oeuvre – de buitenstaanders, de verloren zielen, iedereen die, zoals White in zijn nummer Static on the Radio zingt, ‘minder geeft om wat er in de regels staat, en meer om wat ertussen staat’.
Zadie Smith
Toen Zadie Smith uiteindelijk toch maar aan The Fraud begon, haar roman over een beroemde juridische strijd in 1873, kwam ze overal Charles Dickens tegen. Geen negentiende-eeuwse deur of hij had er wel een voet tussen.
Adania Shibli
In haar roman Een klein detail ontrukt Adania Shibli een drama uit 1949 aan de vergetelheid: de verkrachting en moord op een Bedoeïnenmeisje door Israëlische soldaten. ‘Als je een kind hebt gebaard, besef je de betekenis van elk verspild leven.’ Adania Shibli schrijft romans over trauma en herinnering. Een klein detail, haar meest recente boek, is een overpeinzing over oorlog, geweld en herinnering die de kern raakt van de Palestijnse ontheemdingservaring, het leven onder bezetting en hoe moeilijk het is om het verleden in elkaar te puzzelen te midden van aanhoudende ontkenning en onmacht.
Claire-Louise Bennett
Voor Claire-Louise Bennett, winnaar van de Europese Literatuurprijs, is schrijven een inherent politieke daad. En het maakt haar niet uit dat mensen haar uitgeklede, fragmentarische proza soms vreemd vinden – voor haar is het helder genoeg.
Pilar Quintana
De winnaar van de Spaanstalige literatuurprijs Premio Alfaguara beschrijft een beklemmend thuisleven vol dreigingen. In haar roman De afgronden daalt Pilar Quintana af in de diepe eenzaamheid van het kind. Pilar Quintana wordt door velen gezien als een van de beste Colombiaanse auteurs van haar generatie. Haar nieuwe roman De afgronden gaat over een disfunctioneel gezin verteld vanuit het perspectief van een achtjarige in de stad Cali, waar Quintana zelf is opgegroeid.
Sef & het El Salvador Ensemble
Sef is clipmaker, ontwerper en vooral rapper. Hij veranderde eigenhandig het lidwoord voor ‘leven’, zingt over leven en dood, en zwaait nooit met een vlag. In zijn nieuwe album Ik zou voor veel kunnen sterven maar niet voor een vlag deelt Sef zijn visie op een betere samenleving. De Nederlandse rapper is niet bang om moeilijke kwesties aan de kaak te stellen en biedt hoop op een betere toekomst.
Astrid Roemer
Astrid Roemer brak in 1982 door met Over de gekte van een vrouw, het verhaal van een vrouw in Suriname die na haar ontsnapping aan een gewelddadig huwelijk vastbesloten is om haar eigen leven te leiden. Deze roman, die gezien wordt als een klassieker in de lhbt-literatuur, is dit jaar in het Engels vertaald en wordt nu door een nieuw publiek over de hele wereld ontdekt.
Benjamin Moser
Benjamin Moser komt uit Houston, Texas. Voor zijn biografie van Susan Sontag kreeg hij in 2020 de Pulitzer Prize. In zijn nieuwe boek De Wereld op zijn kop: Ontmoetingen met de Hollandse meesters geeft hij op toegankelijke, verdiepende en bedachtzame wijze inzicht in de levens van de Hollandse schilders. Moser werd in 1976 geboren in Texas en studeerde van 1994 tot 1998 geschiedenis aan de Brown University. In 2002 ging hij in Nederland wonen, waarna hij in 2009 aan de Universiteit Utrecht promoveerde op de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector als onderwerp. Dat jaar publiceerde hij het boek Why This World – A Biography of Clarice Lispector. Sinds 2009 schrijft Moser voor onder andere The New York Review of Books en The New York Times Book Review.
Wilfried de Jong
Wilfried de Jong maakte zijn literaire debuut in 2000 met de verhalenbundel Aal. Sindsdien blijft zijn literatuur verrassen, vermaken en provoceren. In zijn nieuwe bundel Schwung vertelt hij tien verhalen die met elkaar zijn verbonden door de thema’s muziek en geluid.
Benzokarim
Benzokarim (1996) is een spoken word-artiest en dichter. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch en doorleefd. In zijn dichtbundel El Ghorba staan gesprekken met zijn vader en het herdenken van zijn moeder centraal.
Dave Okumu
Dave Okumu & The 7 Generations vindt inspiratie in drukke ruimtes waar de lucht gonst van de energie en geluiden van zijn creatieve partners. Op zijn nieuwe album I Came From Love verkent hij de zwarte ervaring, afkomst, nalatenschap van de slavernij en het leven in een onrechtvaardige samenleving.
Baghi
Bahghi maakt als zangeres, songwriter en producent verhalen die je achterlaten met een glimlach. Ze komt uit een Eritrese familie en groeide op in Amsterdam. Recent bracht ze het debuutalbum All One uit.
Tommy Wieringa
Tommy Wieringa is een Nederlandse auteur wiens internationale carrière in 2005 begon met de coming-of-age-roman Joe Speedboot. Zijn nieuwe roman Nirwana vertelt de levensverhalen van de gevierde artiest Hugo Adema en zijn grootvader Willem Adema, een mysterieuze man wiens rol in de Tweede Wereldoorlog veel vragen oproept.
Maxim Osipov
Maxim Osipov is schrijver en cardioloog. Van zijn hand verschenen meerdere bundels met verhalen die zowel in eigen land als daarbuiten veel aandacht kregen. Hij is hoofdredacteur van Fifth Wave.
Sholeh Rezazadeh
Sholeh Rezazadeh verhuisde in 2015 van Iran naar Nederland. In haar debuutroman De hemel is altijd paars beschrijft ze de ervaringen van een jonge immigrant uit Iran die moeite heeft zich aan te passen aan het leven in Nederland. Haar tweede roman, Ik ken een berg die op me wacht, verscheen afgelopen maart.
Antonio Scurati
Antonio Scurati is terug met M: De laatste dagen van Europa, het derde boek in zijn serie historische romans over het fascisme en zijn stichter, Benito Mussolini. De Italiaanse schrijver, columnist en hoogleraar boeide heel Europa met het eerste deel in de tetralogie: M: De zoon van de eeuw.
Drago Jančar
Drago Jančar, de Sloveense schrijver en winnaar van de Europese Literatuurprijs, is terug met Bij het ontstaan van de wereld, een atmosferisch coming-of-age-verhaal dat zich afspeelt in Slovenië na de Tweede Wereldoorlog, toen het deel uitmaakte van Joegoslavië.
Leerlingen van Haagse scholen met Broeinest
Leerlingen van Haagse scholen luisteren naar werk van twee Crossing Border-artiesten. Ze onderzoeken het effect van muziek, dynamiek en ritme op een tekst en denken na over wat muziek voor hen persoonlijk betekent. Docenten begeleiden hen bij het schrijven van hun eigen poëzie of spoken-word-stukken geïnspireerd op het werk van de artiesten. Op vrijdagavond presenteren de leerlingen samen met de artiesten hun werk live op het podium.
Afbeeldingen
1) Zadie Smith, 2) Teju Cole, 3) Pilar Quintana, 4) Dave Okumu, 5) Sef & het El Salvador Ensemble
Bekijk het hele programma op https://www.crossingborder.nl/