Crossing Border weg uit Den Haag?

Crossing Border weg uit Den Haag?

Al sinds 1993 bezoek ik het Crossing Border Festival, een festival dat de literatuur en muziek combineert. Ik heb prachtige optredens gezien en ontdekkingen gedaan. Grote namen op het gebied van de literatuur en de muziek geven acte de présence.

Daarnaast is er Borderkitchen, dat ik ook trouw bezoek, tegenwoordig online. Vanavond is er een gesprek tussen Elif Shafak, een schrijfster van Turkse herkomst, wonend in Londen, en Katja de Bruin, toch niet de minsten.

Het Crossing Border festival is een uniek festival dat niet voor niks grote namen qua deelnemers en en performers en vele geïnteresseerde bezoekers uit binnen- en buitenland trekt.

Advies

De Commissie Cultuur van de stad Den Haag heeft een advies geschreven in verband met het vierjarig Kunstenplan, waarin ze adviseert geen bijdrage meer te geven aan het festival. Ik heb het advies van de Commissie bekeken. Het stuk zit vol rammelende en vergezochte argumentatie. En er wordt niet gelet op de internationale uitstraling van het festival. De gemeente zou zich diep moeten schamen als ze het advies zou volgen.     

Maar laat ik de oprichter en de directeur van het festival aan het woord: Louis Behre en Michel Behre:

Is 2020 het laatste jaar voor Crossing Border in Den Haag? 

Als het aan De Cultuur Commissie van de Gemeente Den Haag ligt wel. Het is waarschijnlijk nog niet echt tot iedereen doorgedrongen, maar wij zijn met stomheid geslagen.

Deze Commissie heeft namelijk het advies aan de wethouder van Cultuur Robert van Asten gegeven om vanaf 2021 geen subsidie meer te geven aan Crossing Border. Dat kan toch niet gebeuren! 
Na 28 jaar wordt er opeens besloten dat twee literaire festivals (Crossing Border en Writers Unlimited) teveel zijn voor Den Haag en daar is zonder duidelijke redenen Crossing Border de dupe van.

Een zo’n succesvol festival met veel bezoekers, veel aandacht in de binnenlandse- en buitenlandse pers, grote mediasponsoren als De Volkskrant & VPRO etc. Alle auteurs in binnen- en buitenland die stuk voor stuk zeggen dat er nergens een festival als Crossing Border bestaat en zij graag weer terugkomen. In die 28 jaar hebben we duizenden, auteurs, muzikanten en andere kunstenaars te gast gehad, maar ook veel debutanten kregen een podium bij ons. 

Dit alles zou verdwijnen in Den Haag!  

Meestal reageren we meteen, maar wij allen waren zo in shock van dit totaal niet verwachte advies, dat het een paar dagen heel stil was. 
 
Net als de vorige commissie, zat er geen expert in de Commissie uit de literaire wereld. Literatuur was ondergeschoven bij de voorzitter Johannes Leertouwer, iemand uit de klassieke muziekwereld. Geen van de commissieleden is ooit in het verleden op Crossing Border geweest.
 
We zijn uiteraard aangeslagen en beledigd (omdat we de grondslagen van het advies om ons niet te honoreren absoluut niet herkennen) maar we zijn niet Knock Out. We gaan terugvechten en kunnen daar veel hulp van jullie bij gebruiken. 

Het zou geweldig zijn als we met z’n allen Crossing Border kunnen redden, want dit kan toch niet waar zijn.

Jouw hulp is welkom 

Zou jij in je eigen woorden willen reageren op dit advies van de Commissie: Waarom vind jij dat Crossing Border moet blijven? Wat zou jij aan de Wethouder willen zeggen waarom hij dit onzalige advies terug moet draaien, nu het nog kan?
 
Graag naar louis@crossingborder.nl of michel@crossingborder.nl  

https://www.crossingborder.nl/
http://www.borderkitchen.nl/

Datum:
6 mei 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0