Dario Ballantini in Brussel

Galerie St. Jacques zit dit jaar op de kop af tweeëntwintig jaar op het beroemde Place du Grand Sablon / de Grote Zavel, in het artistieke hart van de Europese hoofdstad Brussel, en al veertien jaar in de Marollen, een wijk die steeds meer in de mode komt. Het is een kunstgalerie met een duidelijke internationale roeping zowel wat betreft de kunstenaars die overal vandaan komen als wat betreft het publiek.

Curator Massimo Licinio heeft met zijn vriend, de bekende Milanese galeriehouder Giancarlo de Magistris, voor dit evenement een keuze gemaakt van een dertigtal werken van de kunstenaar die dateren uit de jaren 2007 tot op heden.

Willem de Kooning

Dario Ballantini, Livorno 1964, houdt zich al meer dan dertig jaar bezig met beeldende en theatrale kunst. Hij is een schilder en acteur van het grote gebaar. Hij is verontrust over hoe snel de tijd zijn werk doet. Het uit zich in zijn schilderwerk in felle kleuren, en in zijn acteerwerk presenteert hij – op een karikaturale wijze, gegrimeerd en wel - vele bekende personen.

Hij is gefascineerd door het expressionisme en de meer figuratieve action-painting. Hij doet denken aan De Kooning, maar dan verrijkt met verfdruppels, spetters en penseelstreken die het geheel ‘verlichten’. Hij is geobsedeerd door het grote vacuüm van een wereld vol met eindeloze variaties die nietszeggend zijn omdat elke diepte getransformeerd wordt tot oppervlakkigheid.

Het masker van de mens

Ballantini beeldt telkens weer het zelfde anonieme gezicht uit. Het zijn variaties op een thema: de mentale vormen van het masker van de mens. Het is een masker dat we allemaal dragen.

Hij heeft in vele galerieën in Italië en daarbuiten geëxposeerd en werd onlangs uitgenodigd voor een expositie in de Universiteit van Cambridge. Vorig jaar september leverde hij een belangrijke en prestigieuze bijdrage aan de ingang van de Metropolitan International School in Miami, een schilderij van tien meter dat voor generaties studenten in Zuid-Florida een onuitwisbare indruk na zal laten. Daarnaast heeft hij een live schilderij gemaakt op de muren van Wynwood, de zetel van de president van een real estate bedrijf ook in Florida, een schildering van maar liefst negentien meter lang.

La Galleria St. Jacques, Impasse St. Jacques, 5 (Sablon)

Datum:
10 september 2015 / 18 oktober 2015

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0