Dat wat blijft: een avond over herinneringen | Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Dat wat blijft: een avond over herinneringen | Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Herinneringen geven je geen verleden, ze geven je een versie van je verleden, schreef geheugendeskundige Douwe Draaisma. Hij stelde De ivoren cel samen, een verzameling van tachtig herinneringen uit de Privé-domeinserie. Tijdens Dat wat blijft onderzoeken we het geheugen en de rol van herinneringen in de literatuur.

Marja Pruis reflecteert op het onderwerp met een column. Presentator Sophie Derkzen gaat in gesprek met Helena Hoogenkamp, Mensje van Keulen en Douwe Draaisma over herinneringen in non-fictie. Daarnaast wordt er dieper in de rol van de herinnering in fictie gedoken en waar die scheidslijn misschien wel ophoudt te bestaan. Acteur Sam Ghilane draagt herinneringen voor uit De ivoren cel en om de avond nog nostalgischer te maken is er ook een poëtische performance met muziek door Roberta Petzoldt.

Douwe Draaisma

“In haast elk deel [van de Privé-domeinserie] zijn passages aan te wijzen over twijfel aan het eigen geheugen, onzekerheid over het waarheidsgehalte van herinneringen of het besef dat sommige gebeurtenissen in verschillende versies lijken te zijn opgeslagen.” Dit schrijft Douwe Draaisma in de inleiding van De ivoren cel. De persoonlijke herinneringen van honderden schrijvers zijn inmiddels onderdeel geworden van weer nieuwe levens: die van de lezers van de Privé-domeinboeken. De serie telt inmiddels ruim driehonderd autobiografieën, memoires, briefwisselingen, dagboeken en meer persoonlijke notities.

Datum: vrijdag 3 december
Locatie: De Brakke Grond
Aanvang: 20.00
Meer info en tickets: slaa.nl/programma/datwatblijftprivedomein

Dat wat blijft is een programma van de SLAA in samenwerking met De Arbeiderspers en De Revisor. 

https://brakkegrond.nl/
https://slaa.nl/
https://www.singeluitgeverijen.nl/de-arbeiderspers/
https://www.derevisor.nl/

Datum:
3 december 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0