De Context

De Context is de titel van een kleine tentoonstelling die vanaf heden tot en met 1 mei 2016 te zien is in Museum Flehite in Amersfoort. De expositie, samengesteld door gastcurator Vincent van Velsen, onderzoekt de architectuur van expositieruimtes, de ervaring van de bezoeker en de manier waarop kunst in musea hangt.

De verzameling van omstandigheden en feiten die een bepaalde toestand definiëren. Dat is de beschrijving die Van Dale geeft als het woord 'context' wordt opgezocht. De Context is een expositie waarin precies die omstandigheden en feiten centraal staan. De tentoonstellingsruimte met zachte kleuren, rechte muren en relatieve afzondering van de buitenwereld wordt veelal aangenomen als objectieve omgeving waarin de kunst optimaal tot haar recht komt. In deze tentoonstelling wordt de blik juist op deze neutrale randvoorwaarden gericht. Ze worden bevraagd en centraal geplaatst, aan de kaak gesteld en beschouwd. Wat gebeurt er in deze ruimte, hoe zit deze in elkaar, hoe wordt deze betreden, bekeken en door de bezoeker ervaren? Hierbij gaat het om het licht, geur, kleur en het uiterlijk van de expositieruimte in het algemeen, maar ook om het hangen van de werken en de directe architectuur van de zaal in Museum Flehite. Het zijn de onopgemerkte aanwezigheden, onbewuste betekenissen en de manier waarop deze worden ervaren en nadien herinnerd die gezamenlijk De Context vormen.

De Context toont schilderijen en foto’s van ruimtes in galeries en musea. Zo is er een serie van digitaal bewerkte foto's van de Franse kunstenaar Alexandre Lavet te zien. Hij haalde met Photoshop alle kunstwerken uit de expositieruimtes weg, waardoor we nu eens niet kijken naar de kunst die daar gewoonlijk te zien is, maar naar de ruimtes zelf: hoe zien deze er uit? Hoewel ze allemaal dezelfde witte muren hebben, kennen ze ook vele verschillende vormen en maten, opmerkelijke plafonds of vreemde vloeren, met soms een trapje, deur of een raam. Elk detail in de omgeving telt. Want het zijn dit soort onderdelen die de ruimtes eigenzinnig maken en van grote invloed zijn op de manier waarop de kunst wordt getoond en dus ook op hoe de bezoeker deze ervaart.

De Context toont werk van: René Daniëls, Laurent-David Garnier, Katinka van Gorkum, Seán Hannan & Steven van Grinsven, Maarten 't Hart, Alexandre Lavet, Reinier Lucassen, Maarten Overdijk, Stefan Peters, Veerle Thoben.

De Context is tot en met 1 mei 2016 te zien in Museum Flehite.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Castrum Peregrini in Amsterdam.

Datum:
20 februari 2016 / 1 mei 2016

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0