De genomineerden voor de Piket Kunstprijzen 2021

De genomineerden voor de Piket Kunstprijzen 2021

De negen genomineerden voor de Piket Kunstprijzen, dé prijs voor jonge, professionele kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, zijn dinsdag bekendgemaakt. Sam Hersbach, Isa van Lier en Narges Mohammadi sleepten een nominatie in de wacht in de categorie Schilderkunst en Poernima Gobardhan, Katarina van den Wouwer en Goda Žukauskaitė in de categorie Dans. Lars Brinkman, Koen Verheijden en Emma Vermeulen vielen op in de categorie Toneel. Eind november worden de namen van de drie winnaars per categorie naar buiten gebracht.

“Iedereen snakt naar het moment dat alles weer ‘normaal’ wordt”, zegt juryvoorzitter Winnie Sorgdrager. “Hoewel, zoals vóór corona wordt het waarschijnlijk niet. In elk geval niet meteen. Daarom is het zo goed dat de Piket Kunstprijzen een erkenning zijn van wat er is en een aanmoediging voor wat er hopelijk weer komen gaat.”

Verbaasd en verward 

“Ik was eerst verbaasd en verward. Iets later maakte dit plaats voor dankbaarheid en blijdschap”, zegt kunstenaar Narges Mohammadi. Poernima Gobardhan, die is gespecialiseerd in de klassieke Indiase dansstijl Bharata Natyam, was net zo verrast. “Dans maken doe ik om te verbinden en als mijn werk wordt opgemerkt door een jury of commissie betekent dit voor mij dat ik in mijn missie slaag.”

Koen Verheijden ziet de nominatie als een ‘mooie stimulans’. “Ik ben midden in de coronacrisis afgestudeerd en heel bang geweest dat het onmogelijk zou zijn om zichtbaarheid te krijgen en mogelijkheden te hebben om mijzelf te ontwikkelen.”

De jury

Een vakjury selecteert de genomineerden en winnaars per discipline en kijkt welke jonge talenten eruit springen. Dit jaar bestaat de jury uit voorzitter Winnie Sorgdrager (oud-minister, voormalig voorzitter Raad voor Cultuur), Martine Gosselink (directeur Mauritshuis), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Stacz Wilhelm (artistiek adviseur Nederlandse Dansdagen), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), John de Weerd (programmeur Zaal 3 en de Parade) en Antoinette Jelgersma (actrice Het Nationale Theater). 

Uitreiking

Op maandag 22 november worden de drie winnaars per discipline bekendgemaakt in de Lourdeskerk in Scheveningen onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen. Zij ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een award, een bronzen pluim, gemaakt door kunstenaar Yke Prins. “De winnaars kunnen zo, heel simpel gezegd, zichzelf een pluim geven”, zegt de Haagse kunstenaar over de award.

Over de Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Afbeeldingen

1) Piket 2021 jury, v.l.n.r: Isabelle Chaffaud, Martine Gosselink, John de Weerd en Joncquil de Vries. Voor: Stacz Wilhelm, Winnie Sorgdrager en Antoinette Jelgersma. Foto Hessel Waalewijn, 2) Piketprijs2021, ontwerp Yke Prins, foto Wisse van de Guchte  

https://www.piketkunstprijzen.nl/  

Datum:
14 september 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0