De Gouden Eeuw van de Nederlandse maritieme schilderkunst: de Inder Rieden collectie in Museum Bredius

Gisteren was ik in Museum Bredius aan de Lange Vijverberg. Daar presenteerde Tonio (Anthony) Inder Rieden zijn collectie maritieme schilderijen die hij in 40 jaar had opgebouwd in de expositie ‘In de ban van de zee’.  Ze waren te zien op de begane grond en op de eerste verdieping.

InderRieden vertelde geboren en getogen te zijn in Haarlem. In Leiden studeerde hij rechten. In ’65 ging hij het land uit vanwege zijn werk als accountant. Hij verbleef onder andere in Curaçao en Londen. Altijd al had hij grote interesse in de schilderkunst, vertelde hij, vooral voor de schilderkunst van de Gouden Eeuw, meer specifiek voor de maritieme schilderkunst uit dat tijdperk.

Kleine meesters

Na een lang gesprek met heer John Hoogsteder van Galerie Hoogsteder schaft hij veertig jaar geleden een eerste zeeschilderij aan van de hand van Reinier Nooms, een ‘Kleine Meester’. InderRieden: “Voor de kleine meesters waren de prijzen nog betaalbaar. Het was mijn eerste stap, er volgden er nog veel meer. Maar dat wist ik toen nog niet. Ik interpreteerde bij het verwerven de schilderijen het begrip maritiem vrij breed.”

In 2005 ontmoet hij de kunsthistorica Gerlinde de Beer. Zij zou een boek over Inder Rieden’s collectie gaan schrijven. Ze schatte het in op vier jaar werk, het werden er veertien. Maar dan krijg je ook wat: vier kloeke delen over Neerlands’ maritieme kunst in de Gouden Eeuw.

Catalogus

Gerlinde de Beer: ”Ik kwam erachter dat er veel niet klopte. Tien schilderijen bleken op verkeerde naam gesteld. In de catalogus heb ik het kunsthistorisch gedeelte voor mijn rekening genomen. Op de eerste plaats ben ik ingegaan op wat er op de schilderijen te zien is. Ik heb de schilders in breder verband geplaatst, waarbij ik ingegaan ben op hun stilistische ontwikkeling. Ik kwam tot de conclusie dat de Inder Rieden collectie een collectie van kleine meesters is met uitstekende stukken.”

Jaap van der Veen verzorgde de biografieën in de catalogus en Franz Ossing, metereoloog van GFZ Potsdam behandelde het weer en het klimaat op de schilderijen. Ossing: “Het zijn vaak fraaie luchten en wolkenpartijen maar ze zijn vooral geschilderd als versiering (‘adornment’). Metereologisch klopt het vaak van geen kanten.”     

67 schilderijen

Uiteindelijk bevatte de collectie 67 schilderijen van einde zestiende tot begin achttiende eeuw. De werken zijn van de hand van onder meer Pieter Mulier, Reinier Nooms, Aelbert Cuyp, Hendrick Cornelisz. Vroom, Jan Porcellis, Jan van Goyen, Simon de Vlieger, Jan van de Cappelle, Willem van de Velde de Jonge en Ludolf Backhuysen.  

De Inder Rieden-collectie bevindt zich in het huis van Inder Rieden in Londen. Het is de eerste keer dat de collectie Groot-Brittannië heeft verlaten. Drie maanden lang is ze te zien in Museum Bredius in Den Haag. InderRieden: “Het huis is zeer leeg momenteel. Het is er niet gezelliger op geworden. Mijn vrouw en ik vertrekken daarom voor de feestdagen naar het buitenland (Wenen). We hopen in het late voorjaar weer thuis van onze schilderijen te kunnen genieten. Ondertussen hoop ik dat deze tentoonstelling de belangstelling bij de bezoekers voor deze schat uit de Gouden eeuw: de kleine maritieme meesters, opwekt.”

Binnenkort gaan we nader in op een aantal van deze schilderijen. 

https://museumbredius.nl/

 

Datum:
10 december 2019 / 1 maart 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0