De ‘Goudse Glazen’ Open Monument van de Maand januari 2016

Elke maand wordt een Nederlands monument extra onder de aandacht gebracht als Open Monument van de Maand. De ‘Goudse Glazen’ in de Sint Janskerk te Gouda zijn uitgeroepen tot Open Monument van de Maand januari 2016. Op zaterdag 23 januari kan iedereen gratis de wereldberoemde ‘Goudse Glazen’ bewonderen.

De eeuwenoude Sint Janskerk in Gouda is met 123 meter de langste kerk van Nederland. De kerk is vooral beroemd om haar 72 gebrandschilderde kerkramen: de ‘Goudse Glazen’. Het merendeel van deze glazen stamt uit de 16e eeuw. Zij bevatten afbeeldingen uit de Bijbelse en Vaderlandse geschiedenis.

In protestantse handen

Aan het ontwerp en de uitvoering van de glazen hebben vele beroemde glazeniers gewerkt. De meest bekende onder hen zijn Dirk Crabeth en zijn broer Wouter. Ook de geschiedenis van de kerk zelf is bijzonder en gaat terug tot het midden van de 13e eeuw. Sindsdien is de kerk meermalen herbouwd, na stadsbranden in 1361 en 1438, en verbouwd.

De huidige basiliekvorm kreeg de kerk aan het eind van de 16e eeuw. Toen de Sint Janskerk tijdens de Nederlandse Opstand in 1573 overging in protestantse handen, werden de altaren en heiligenbeelden verwijderd, maar bleven de gebrandschilderde ramen gespaard.

Icoon van de stad

De Sint Janskerk bezit een relatief kleine toren met een carillon waarvan de klokken deels nog afkomstig zijn uit de beroemde 17e eeuwse klokkengieterij van de gebroeders Hemony. Vanwege de grote lengte is de akoestiek van de kerk bijzonder. Het orgel, uit het begin van de 18e eeuw, werd gebouwd door Moreau.

De Sint Janskerk staat niet voor niets in de top-100 lijst van Nederlandse rijksmonumenten. Met haar ’Glazen’ is het een icoon van de stad Gouda.

Op zaterdag 23 januari 2016 is de Sint Janskerk opengesteld voor publiek van 10.00 tot 16.00 uur. Meerdere vrijwilligers zijn aanwezig om bezoekers te informeren. Tussen 12.30 en 13.30 uur wordt het carillon bespeeld.

foto Harry Anders

Datum:
1 januari 2016 / 31 januari 2016

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0