De Hermitage Amsterdam opent glansrijke jubileumtentoonstelling Juwelen!

Gisteren was de presentatie in de Hermitage van de tentoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof. Het gaat vandiepblauwe saffieren tot heldergroene smaragden, vrijwel alle bijzondere stenen zijn vertegenwoordigd in een spectaculaire setting.  

Ontwerper Carlo Wijnands heeft het museum omgetoverd tot een glinsterende droomwereld. Geïnspireerd op het fonkelende spel van licht transformeerde hij de Grote Zaal in een balzaal waarin Romanovs en leden van de Russische high society, vanaf hun portretten, toekijken hoe hun eigen juwelen en kostuums weer tot leven komen.  

Fabelachtige juwelencollectie  

In totaal zijn er ruim 300 kostbaarheden uit de fabelachtige juwelencollectie van de Hermitage St.-Petersburg te zien in Juwelen!. Ze vertellen – samen met een overdaad aan rijk gedecoreerde baljaponnen, kostuums en portretten – persoonlijke verhalen van de Romanovs en de Russische adel. Daarnaast geven ze een beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen. Op zaterdag 14 september om 10 uur gaan de deuren van Juwelen! open voor het publiek.  

Topontwerpers tonen eigen creatie in Juwelen!  

Drie Nederlandse topontwerpers, Bibi van der Velden (1980), Edwin Oudshoorn (1980) en Jan Taminiau (1975), brachten in het kader van deze tentoonstelling een bezoek aan de juwelengalerij van het Winterpaleis in St.-Petersburg. Daar kozen ze ieder een favoriet juweel. In de audiotour bespreken zij hun keuze en verbinden ze hun geliefde object met hun eigen werk. Daarbij tonen ze ook een eigen creatie in de tentoonstelling.  

Bibi van der Velden  

Van der Velden koos Neptunes (1600) als favoriet. Het inspireerde haar tot een nieuw ontwerp, The Memento Mori Ring. Een gouden ring met duurzame robijnen, smaragden, donkerroze saffieren en witte diamanten. De veelbewogen geschiedenis van de Romanovs vertaalt zij naar een cyclus van leven en dood. De papegaaitulp, verfraaid met edelstenen, staat op het punt te verwelken en is bezet met insecten. Het ei in de kern van de ring, gemaakt van een 60.000 jaar oude mammoetslagtand uit de Siberische permafrost, symboliseert de cyclus van het leven.  

Edwin Oudshoorn  

Bij Oudshoorn zit de fascinatie voor de Russische geschiedenis diep. In 2005 brak hij door met een collectie geïnspireerd op St.-Petersburgse huisvrouwen. Daarmee won hij de Frans Molenaar-prijs. Hij koos bij zijn bezoek aan de Hermitage voor een negentiende-eeuwse art-nouveaubroche. De Orchidee met briljanten en roosdiamanten inspireerde hem tot een nieuw ontwerp voor een avondjurk – Couture collectie spring-summer 2020.  

Jan Taminiau  

Taminiau wordt gefascineerd door alledaagse materialen die op bijzondere wijze worden toegepast. Daarom laat hij in de tentoonstelling een van zijn beroemdste ontwerpen zien, het Postzakjasje (2005). Tijdens zijn bezoek aan het Winterpaleis viel zijn oog op de achttiende-eeuwse parure van goudfiligrein. Het juweel bevat niet alleen briljanten, goud en zilver, maar ook bijzondere cameeën van papier-maché, een tamelijk alledaags materiaal.  

Topstukken van Royal leading ladies  

Het publiek ontmoet flamboyante tsarina’s zoals Elisabeth, Catharina de Grote en latere modebewuste vorstinnen, van wie persoonlijke bezittingen te zien zijn. Een meesterwerk is de dubbelzijdige spiegel van tsarina Catharina de Grote (reg. 1762–96), versierd met gouden bloemblaadjes en insecten. Een andere blikvanger is de broche van keizerin Elisabeth (reg. 1741–62), dat veruit de meeste edelstenen bevat van alle gepresenteerde juwelen. Bijna 400 briljanten, meer dan 450 kleine roosgeslepen diamanten, blauwe en gele saffieren, robijnen en smaragden. Een diadeem van tsarina Maria Fjodorovna – echtgenote van tsaar Alexander III – bevat ontelbare briljantgeslepen diamanten en vormt de vorstelijke afsluiting van de tentoonstelling. Het rond 1885 vervaardigde pronkjuweel wordt toegeschreven aan Michail Perchin, een van de leidende edelsmeden van hofjuwelier Carl Fabergé.  

De audiotour van Juwelen! wordt onder meer ingesproken door juwelenhistoricus Martijn Akkerman. De tentoonstelling is te zien vanaf 14 september 2019 tot en met 15 maart 2020.

Afbeeldingen

1) Juwelenkistje Augsburg, eind 17de eeuw. Onder andere zilver, goud, robijnen, smaragden, agaten, bergkristal, amethisten, turkooizen, 14,5 x 24,5 x 22,5 cm Jewel casket Augsburg, late 17th century. Silver, gold, rubies, emeralds, agates, rock crystal, amethysts, turquoise (among others), 14.5 x 24.5 x 22.5 cm, 2) Haarsierspeld, St.-Petersburg, 1770–90. Goud, zilver, diamanten, staal, folie, 4 x 2,4 cm Hair pin, St Petersburg, 1770-90. Gold, silver, diamonds, steal, foil, 4 x 2.4 cm, 3) Horloge, Frankrijk, Léonard Bordier, eind 18de – begin 19de eeuw Goud, zilver, email, glas, parels, Ø 5,4 cm Watch, France, , Léonard Bordier, late 18th – early 19th century. Gold, silver, enamel, glass, pearls, Ø 5.4 cm, 4) Nikolaj Bogdanov-Belski, Portret van vorst Konstantin Gortsjakov, eind 19de-begin 20ste eeuw Nikolaj Bogdanov-Belski, Portrait of Prince Konstantin Gortsjakov, late 19th-early 20th century, 5) Johan Baptist Lampi I, Portret van Catharina de Grote, 1794 Johan Baptist Lampi I, Portrait of Catherine the Great, 1794, 6) Nikolaj Bogdanov-Belski, Portret van vorstin Maria AbamelekLazareva, 1900-01 Nikolaj Bogdanov-Belski, Portrait of Princess Maria AbamelekLazareva, 1900-01, 7) Louis Caravaque, Portret van grootvorstin Elisabeth, 1725-30 Louis Caravaque, Portrait of Grand Duchess Elizabeth, 1725-30, 8) Diadeem van tsarina Marina Fjodorovna. St.-Petersburg, firma Carl Fabergé, edelsmid Michail Perchin, ca. 1880, goud, zilver, diamanten, briljanten, Bruikleen © Fabergé Museum Baden  

https://hermitage.nl/nl/

Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0