De kippen van Koen Vanmechelen in de Haagse Kunstkring

Vanaf afgelopen woensdag lopen de kippen van Koen Vanmechelen door de Galerie van de Haagse Kunstkring. Vanmechelen onderzoekt het thema van de Gallus gallus domesticus, oftewel de kip, en diens voorouder, de bankivahoen. Op een kunstzinnige manier pakt hij een wetenschappelijke oervraag aan: wat was er het eerst: de kip of het ei?

Koen Vanmechelen: “Zoals een schilder zijn pigmenten mengt, zo meng ik DNA.” De Vlaamse kunstenaar Vanmechelen wordt van Detroit tot Shanghai binnengehaald als een vernieuwende geest. Hij is ook een spilfiguur in de jubileummanifestatie van de 125-jarige Haagse Kunstkring.

Kippen lopen rond

’s Nachts gaan ze op stok, maar overdag mogen de kippen in en uit lopen in de Haagse Kunstkring. Volgens Koen Vanmechelen (1965)  worden ze geen drie, maar vijftien jaar oud. De bezoeker kan met eigen ogen zien hoe gezond de negentiende generatie van zijn ‘Cosmopolitan Chicken Project’ is.

“Elk land, elke streek, elk afgelegen dorp houdt vast aan zijn eigen kip”, zegt de kunstenaar. “Men noemt dat cultureel erfgoed en beschermt het fanatiek, maar door inteelt wordt zo’n unieke kip op den duur onvruchtbaar. Alleen door bioculturele diversiteit – door genen te kruisen – ontstaat er weer een gezond ras dat de hele aarde kan voeden.”

Masai

Door nauw samen te werken met wetenschappers uit verschillende disciplines heeft de kunstenaar een enorm werkveld geschapen. Hij zette een denktank op, een open universiteit, proefboerderijen en een landgoed om de natuurlijke habitat van mens en dier te onderzoeken. Hij vliegt de hele aardbol over om zijn filosofie uit te dragen en ontwikkelt voortdurend nieuwe projecten.

Zo sponsort hij tegenwoordig ook de ‘adoptie’ van koeien in Afrika. Met een genetische impuls uit Kenia hebben de Masai in Tanzania meer kans om de klimaatsveranderingen – in dit geval droogte – het hoofd te bieden.

Debat

Vanmechelen nam deel aan de Documenta en de Biënnale van Venetië, maar de Haagse Kunstkring is net zo goed een kans om zijn ideeëngoed te verspreiden. Hij toont niet alleen een overzicht van zijn projecten en activiteiten, maar licht zijn filosofie ook persoonlijk toe bij een afsluitend debat. Zijn cross-over van kunst en wetenschap draait in laatste instantie om de sociale dimensie.

Vammechelen: “’Apartheid’ gaat ons niet redden, ‘delen’ wel. Een leefbare habitat mag niet gemonopoliseerd worden. Elk organisme heeft andere organismen nodig om te overleven.”

Zondag 10 juli gaan KoenVanmechelen en prof. Bart Raymaekers (decaan van de Universiteit Leuven) om 16.00 uur in debat. Diana Wind is moderator.

http://www.haagsekunstkring.nl/
https://koenvanmechelen.allyou.net/ 

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0