De Liberation Route

De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe. Op 75 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden op deze website.

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn. Deze gebieden speelden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel.

Operation Market Garden

Om Nederland te bevrijden startten de geallieerden in september 1944 Operatie Market Garden. Operatie Market Garden was de codenaam voor het enorme, geallieerde offensief in september 1944. Het bestond uit grootschalige luchtlandingen (Market) en een grondoffensief vanuit België, door Noord-Brabant, richting de grote rivieren (Garden). Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen zouden de bruggen over de Nederlandse rivieren innemen. Daarna moesten grondtroepen via deze bruggen snel doorstoten naar het IJsselmeer. Zo zouden de Duitse troepen in het westen van Nederland worden afgesneden en konden de geallieerden doorstoten naar het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland.

Ondanks dat het één van de grootste luchtlandingsoperaties was uit de geschiedenis, is Operatie Market Garden slechts deels geslaagd. Nijmegen en grote delen van Noord-Brabant werden na hevige gevechten bevrijd, maar Arnhem kon door de geallieerden niet worden behouden. Ook de Veluwe wachtte een barre winter.

Operation Veritable

In februari 1945 startte vanuit omgeving Nijmegen de finale van de bevrijding, Operation Veritable. Deze operatie was de start van het grote Rijnlandoffensief, een veldslag die past in het rijtje van Stalingrad, Normandië en Berlijn. Militairen en burgers waren de deelnemers in de onberekenbare oorlogsroulette die draaide om overleven of sterven, om vreugde en verdriet. Uiteindelijk werd de vrijheid herwonnen.

De Liberation Route is geen kant en klare route. Op bijzondere locaties liggen veldkeien. Afhankelijk van uw interesses kunt u zelf een route samenstellen. Een overzicht van een aantal routes met een selectie van de luisterplekken, gemaakt voor wandelaars, fietsers en automobilisten, vindt u door op routes te klikken op de website http://www.liberationroute.com

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0