De Nieuwe Kerk Amsterdam in de schijnwerpers

De Nieuwe Kerk Amsterdam in de schijnwerpers

Op vrijdag 24 november presenteert Amstelodamum het boek De Nieuwe Kerk van Amsterdam, onder redactie van Gert Eijkelboom en Gabri van Tussenbroek. Het is de eerste publicatie ooit die geheel gewijd is aan het beroemde monumentale pand aan de Dam sinds de stichting ervan in 1408.

Het boek is rijk geïllustreerd en bevat niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal. Naast architectuurhistoricus Gert Eijkelboom en hoogleraar stedelijke identiteit en monumenten Gabri van Tussenbroek werkten nog vijf andere auteurs mee. Van architectuurhistorici tot onderzoekers die gespecialiseerd zijn in kerkelijke, sociaaleconomische en politieke geschiedenis. De Nieuwe Kerk van Amsterdam onthult de veelbewogen geschiedenis van de kerk en laat zien hoe de kerk uitgroeide tot de nationale kerk van Nederland en toonaangevend museum waar tal van culturele activiteiten plaatsvinden.

De boekpresentatie vindt plaats op vrijdag 24 november in de kerk. De eerste exemplaren worden uitgereikt aan Annabelle Birnie (directeur De Nieuwe Kerk), Hendrik-Jan Overmeer (voorzitter Algemene Kerkenraad van de Protestantse Kerk Amsterdam) en aan Nasar Ahmed Qazi, huismeester en enige bewoner van De Nieuwe Kerk. 

Over Amstelodamum

Amstelodamum, ‘Genootschap voor de kennis van Amsterdam’, bestaat al sinds 1900. Zij publiceren jaarlijks vier mooi verzorgde en soepel leesbare tijdschriften en een boek met nieuw onderzoek over de geschiedenis van Amsterdam. Dit jaar is het boek gewijd aan de geschiedenis van De Nieuwe Kerk Amsterdam. Eerder bracht Amstelodamum boeken uit over onder meer De Oude Kerk van Amsterdam (2018), de culinaire geschiedenis van Amsterdam (De smaak van Amsterdam, 2019) en de Amsterdamse notariële akten als bron van verhalen over Amsterdammers uit alle lagen van de bevolking (Alle Amsterdamse Akten. Ruzie, rouw en roddels bij de notaris, 2022). Daarnaast organiseert Amstelodamum lezingen en excursies, zoals de Amstelodamumlezingen in het Stadsarchief. Amstelodamum ontvangt geen structurele subsidies en bestaat dankzij de contributies en donaties van de leden. Redactie- en bestuursleden werken grotendeels onbezoldigd.

De Nieuwe Kerk Amsterdam

De Nieuwe Kerk speelt al ruim 600 jaar een verbindende rol voor de bewoners van Amsterdam, Nederland en wereldwijd. Als parochiekerk, stadsmuziekzaal, Oranjekerk én sinds decennia als spraakmakende tentoonstellingsruimte. De nieuwe publicatie van Amstelodamum zal het eerste standaardboek zijn over de bouw en het functioneren van de kerk sinds de stichting in 1408. De complete geschiedenis wordt vanuit verschillende invalshoeken beschreven. Vanaf de vraag van de Amsterdamse bewoners om een parochiekerk aan de 'nieuwe zijde' van de stad en de cultus rondom Willem Eggert tot de kerk als hedendaagse ontmoetingsplek en tentoonstellingsruimte.

Aan de zes eeuwen bouwen, verbouwen en restaureren van De Nieuwe Kerk wordt in 2024 een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Het gaat om acht zuilen die het hart van de kerk ondersteunen die dringend toe zijn aan onderhoud. Vorig jaar vond een archeologisch vooronderzoek plaats waarvan de resultaten binnenkort bekend worden gemaakt. Medio 2024 moet het restauratieproject starten. De Nieuwe Kerk vraagt alle bezoekers en liefhebbers van het pand om hulp. Er is 2,5 miljoen euro nodig om het project te bekostigen. Elke bijdrage is welkom. Kijk voor meer informatie op nieuwekerk.nl.

foto: Omslag De Nieuwe Kerk van Amsterdam   

https://www.nieuwekerk.nl/  

Datum:
16 november 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0