De Nieuwe Kerk Amsterdam verlengt De Grote Suriname-tentoonstelling met een maand

Nu te zien tot en met zondag 1 maart 2020

De succesvolle Grote Suriname-tentoonstelling wordt op veler verzoek met een maand verlengd. Zondag 1 maart 2020 wordt de laatste dag. De Nieuwe Kerk heeft alle organisaties en partners die betrokken zijn bij de tentoonstelling om medewerking gevraagd en de programmering aangepast. Meer dan vijftig musea, archieven en particuliere bruikleengevers in Suriname en Nederland zijn direct bij de tentoonstelling betrokken.

Al na drie maanden, op 23 december 2019, werd de 100.000ste bezoeker verwelkomd. Daarmee is deze tentoonstelling nu al de best bezochte van De Nieuwe Kerk in tien jaar. 

Meeslepend epos

De Grote Suriname-tentoonstelling, een meeslepend epos van het land en zijn bewoners met zeer verschillende achtergronden, trekt een divers publiek uit heel Nederland: jong en oud, met of zonder Surinaamse achtergrond. Het land en zijn geschiedenis zijn lang onderbelicht gebleven. Velen willen daarom meer te weten komen over Suriname, de bewoners en het gedeelde verleden met Nederland. Voor Amsterdamse begrippen trekt deze tentoonstelling relatief buitengewoon veel Nederlandse bezoekers. De beoordeling is ronduit positief, zowel bij bezoekers als in de media. De burgemeester van Amsterdam noemde de tentoonstelling tijdens de officiële opening in oktober 2019: ‘een cadeau voor de stad’. 

Een rijke programmering: De Suriname Monologen en meer

Van de vele samenwerkingsprojecten die in het kader van De Grote Suriname-tentoonstelling werden geïnitieerd, kreeg vooral de theaterserie De Suriname Monologen van Stichting Julius Leeft! veel aandacht. Er kwam duizenden belangstellenden op af. Zij beleefden avonden over historische hoofdrolspelers zoals de eerste president Johan Ferrier, Anton de Kom en Nola Hatterman. Volgende week, op dinsdag 14 en woensdag 15 januari, staat er nog één op het programma. Deze laatste monoloog gaat over dr. Sophie Redmond, de eerste vrouwelijke arts in Paramaribo, een icoon van emancipatie in de Surinaamse geschiedenis. Kaarten voor de tweede avond zijn nog online verkrijgbaar.

Spontane initiatieven

Naast de theaterserie werden talloze lezingen, muzikale optredens en spontane initiatieven georganiseerd. Bijzonder waren de aftrap van de tentoonstelling in september in samenwerking met het Johan Ferrier Fonds en de Anton de Kom-wandeling in november met Frank Kanhai en zijn team. De publieksactie De Grote Suriname-fotowedstrijd was een groot succes met ruim 1500 inzendingen. Winnaar werd Aad Sterrebaan. Verder verscheen er een rijk geïllustreerd kinderboek van Humberto Tan. Hij schreef Pirouette in Paramaribo (Gottmer, De Nieuwe Kerk 2019) op verzoek van De Nieuwe Kerk. Voor de extra maand zal een nieuw activiteitenprogramma georganiseerd worden – meer informatie is online te bekijken. De aftrap is een bijzondere avond met Cynthia McLeod over het Elisabeth Samson Huis.  

Meer Suriname in Amsterdam

In de looptijd van De Grote Suriname-tentoonstelling is in Amsterdam het thema Suriname prominent in Amsterdam aanwezig, met programma’s voor volwassenen én kinderen. Museum Van Loon verlengt tot en met maandag 2 maart de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten, over de betrokkenheid van de familie Van Loon met de WIC en Suriname in de achttiende en negentiende eeuw. In het Tropenmuseum is nog steeds Sabi Suriname te zien, een presentatie voor het hele gezin.  

Verwacht in de Nieuwe Kerk Amsterdam

In verband met de verlenging van De Grote Suriname-tentoonstelling komt de editie 2020 van de serie Meesterwerk te vervallen. De eerstvolgende tentoonstelling in De Nieuwe Kerk is World Press Photo Exhibition 2020, de première van de jaarlijkse expositie van de internationale persfotowedstrijd, die hierna op wereldtour gaat en ruim 100 steden in 45 landen aan zal doen. Te zien vanaf zaterdag 18 april tot en met zondag 26 juli 2020.

Daarna volgt in De Nieuwe Kerk de zomerpresentatie Reis in de tijd, vanaf zaterdag 1 tot en met zondag 30 augustus 2020. Gevolgd door een grootse nieuwe wintertentoonstelling MAISON AMSTERDAM. De stad, de mode en de vrijheid. Een tentoonstelling over modegeschiedenis in een Amsterdamse context van vrijheid en eigenzinnigheid, met historische en game-changing modeontwerpen: van ‘maison’ tot punk, van dashiki tot jeans, van bevrijdingsrok tot Rainbowdress. Te bezoeken vanaf zaterdag 19 september 2020 tot en met zondag 31 januari 2021. 

https://www.nieuwekerk.nl/

Datum:
1 maart 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0