De Piket Kunstprijzen 2019

Alweer voor de zesde keer werden de Piket Kunstprijzen uitgereikt. Dat gebeurde deze keer in Theater Diligentia aan het Lange Voorhout.

In de zaal hing op de achterwand van het toneel een groot portret van Piket in zijn lichtblauwe pak. Hij droeg een iets donkere blauwe stropdas met daarop tientallen hondjes. De hondjes (een soort basset honden) hadden rode en bruine winterkleedjes aan. Achter Pikets hoofd waren heraldieke vormen te zien. Op de tafel stonden negen prijzen, beeldjes van handen met de duim en wijsvinger omhoog. Ieder van de genomineerden kreeg zo’n Trofee.

Beeldje

Presentator Paula Udondek hield een praatje met de maker ervan, Peter Zwaan. Die vertelde dat voor de Trofee dacht aan ‘een mooi gebaar’, ‘iets grijpen’. Zwaan: “Ik doe wel vaker iets met handen. Ik deed mijn hand in een emmer met alginaat, dat is een soort gips dat de tandarts ook gebruikt om een afdruk van je gebit te maken. Je moet zorgen dat je je hand er niet te lang in laat zitten. Ik heb nog een beetje de vingers bewerkt. Het is zeer gedetailleerd zoals je ziet, je ziet alle lijnen. Ik deed de finshing touch met zilver – en metaalpoeder.”

De winnaar van de categorie schilderkunst was Jordan Herregraven. We hebben ‘m een tijdje geleden geïnterviewd (en ook Joan van Soest, zie hiernaast).

Schilderkunst

De vakjury over Joran Herregraven: "Jordan gaat grote thema’s niet uit de weg en valt op door zijn originele materiaalkeuze en grote materiaalbeheersing. Rigoureus op een stille manier, slaagt hij erin zijn eigen universum te bouwen, waarbinnen alles op zijn plaats valt. Zijn werk is intuïtief, maar tegelijkertijd volkomen overtuigend vanwege de integriteit en authenticiteit ervan. Hij is wars van mode en trends en gaat zijn eigen weg. Hij toont zijn beschouwers iets dat zij nog nooit hebben gezien. Jordans werk is een ontdekking."

Hierna was er een intermezzo waarin een eerdere winnaar schilderkunst (2015), Lennart Lahuis, vertelde hoe het hem vergaan was nadat hij gewonnen had. De prijs had hem geen windeieren gelegd, vernamen we.  In Lennarts werk staan tijdselementen, geologie en erosie centraal.

Marjolein de Jong, de voormalige cultuurwethouder reikte de Juryprijs uit aan een wel zeer jonge kandidaat: Tim Terpstra. Meestal gaat deze prijs naar mensen die op het eind van hun leven hun sporen verdiend hebben, maar bij Tim was dat nu al het geval. Hij was enigszins confuus, maar hij verdiende de prijs volkomen, aldus De Jong: “Hij werkt vooral achter de schermen en is betrokken bij zulke diverse initiatieven als Todays Art, Space in the Middle en We Are Public.”

Dans

Vervolgens de categorie dans. Alhoewel het moeilijk was een winnaar aan te wijzen werd het uiteindelijk Sara de Greef. Het oordeel:

Sara de Greef is volgens de vakjury een natural-born creator. "Haar drang om dans te creëren is onstuitbaar. Sara is ook een digital native, zodat haar scheppingsdrang is gedocumenteerd in een stroom aan online filmpjes. Het meeste werk creëert zij voor de danser die altijd bij de hand is: Sara zelf. In deze intieme mini-choreografieën laat ze zien dat ze in staat is zichzelf te onderzoeken en welke vlucht haar werk daarbij kan nemen. Er is een opvallende natuurlijkheid in de wijze waarop zij erin slaagt haar ideeën naar haar eigen lichaam te vertalen en tot uitdrukking te brengen. Ook wanneer zij met anderen werkt, legt ze een eigen signatuur en perfectionisme aan de dag die opmerkelijk zijn voor iemand van haar leeftijd. De Piket Kunstprijs is een aanmoediging om zich als choreograaf verder te ontwikkelen."

We kregen weer een intermezzo, nu met dans. Julia Zuurbier en Youri Jongenelen (genomineerd in 2015) in een pop-up dance ‘Assepoes’. Dat deden ze voor een mooie witte kast, waarachter Julia zich af en toe verstopte. Youri was verkleed als Russische matroos en Julia had had een soepel geel-groen gewaad dat goed meegaf bij de dansbewegingen.  

Toneel

Tot slot de categorie Toneel. Die werd gewonnen door Naomi van der Linden. Haar moeder kwam uit Zambia en haar vader was een rasechte Hagenees, vertelde ze. De jury:

"Naomi heeft zich op een indrukwekkende manier ontwikkeld van een veelbelovende studente met een prachtige stem tot een volwassen vakvrouw, die opvalt door haar power, diepgang en engagement", zegt de vakjury over Naomi van der Linden. "Ze weet wat ze doet en waar ze voor staat. Behalve als performer is ze ook actief als theatermaker. Hierin laat zij een intrigerende andere kant van haar artistieke persoonlijkheid zien, die aandacht, uitdaging en stimulans verdient."

Over de Piket Kunstprijzen

In totaal waren er negen jonge kunstenaars genomineerd voor de Piket Kunstprijzen. De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge talenten in de disciplines schilderkunst, dans en toneel die een binding hebben met Den Haag. Een vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Marjolein de Jong (oud-cultuurwethouder), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Maarten Demmink (Demiak), Isabelle Chaffaud (Meyer-Chaffaud) Stacz Wilhelm (Korzo theater), David Geysen (Dégradé) en Antoinette Jelgersma (Het Nationale Theater), selecteerde de genomineerden en kozen de uiteindelijke winnaars. De trofee was dit jaar letterlijk en figuurlijk in Haagse handen. Kunstenaar Peter Zwaan maakte een award gebaseerd op zijn eigen handen. Vorig jaar hebben kunstenaar Eden Latham, danseres Kinda Gozo en acteur/theatermaker Jos Nargy de Piket Kunstprijzen in de wacht gesleept.Naast een geldbedrag en een trofee, krijgen de winnaars ook een klankbordgesprek met de vakjury waarin loopbaanadvies en creatieve ondersteuning aan bod komen. 

Foto: Janneke van Beek

https://www.piketkunstprijzen.nl/
 
 
 

Datum:
25 november 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0