De wereld van de VOC in het Nationaal Archief

In het Nationaal Archief is de tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ te zien. De bezoeker wordt op ontdekkingsreis meegenomen langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de digitalisering van het archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het archief ligt verspreid over verschillende landen. Het Nationaal Archief bewaart daar een groot deel van. Het archief bevat een schat aan informatie en vormt al jarenlang een unieke bron voor onderzoekers. Voor het eerst wordt het materiaal geëxposeerd.

Eerste multinational

De VOC is een begrip in Nederland en daarbuiten. Naast trots roept het ook negatieve emoties op, met name als het gaat over de slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van ‘de eerste multinational in de wereldgeschiedenis’, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.  

Het Nationaal Archief bewaart 1,2 km VOC-archief. Ook in Jakarta, Colombo en Chennai is VOC-archief terug te vinden. De ruim 25 miljoen pagina’s aan informatie vormen voor tientallen landen in Azië en zuidelijk Afrika een belangrijke bron voor hun geschiedenis van de 17e en 18e eeuw. Dat is de reden waarom UNESCO in 2003 het complete VOC-archief heeft opgenomen in het Memory of the World Register.

Persoonlijke verhalen

In de tentoonstelling wordt aan de hand van persoonlijke verhalen de VOC-tijd tot leven gebracht. De schrijvers Nelleke Noordervliet en Ramsey Nasr zijn hiervoor in de huid gekropen van onder meer een gouverneur-generaal, een grootaandeelhouder, een dominee en een koopman. Zij laten zo zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is.

Zo werd in de VOC-tijd de nieuwe markt voor aandelen gemanipuleerd en tegenwoordig zijn er nog steeds debatten over de macht van de financiële sector. Joris Luyendijk vertelt in de tentoonstelling over de historische parallellen.

Voor scholen is er een speciaal onderwijsprogramma om kennis te maken met het VOC-handelsverleden in de Gouden eeuw.

http://www.gahetna.nl/tentoonstelling/voc

 

Datum:
24 februari 2017 / 7 januari 2018

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0