Design Derby Nederland-België (1815-2015) in Boijmans Van Beuningen

Deze zomer gaan Nederland en België een spannende confrontatie met elkaar aan in Museum Boijmans Van Beuningen. Van beide landen zijn de beste ontwerpen uit twee eeuwen naast en tegenover elkaar te zien.

Van de overdadige en sierlijke  Belgische art nouveau tot de strakke Nederlandse varianten van de verfijnde ambachtelijkheid van onze zuiderburen tot het meer conceptuele design in eigen land. Wie wint? Of eindigt deze ‘design derby’ in gelijkspel?

Victor Horta

Museum Boijmans van Beuningen toont in samenwerking met Design museum Gent een overzicht van 200 jaar vormgeving van Nederland en België. Ruim vijfhonderd zorgvuldig geselecteerde designobjecten, variërend van rijk bewerkt zilver, glaswerk en keramiek tot hedendaagse meubels, mode en grafisch design zijn in chronologische volgorde, parallel aan elkaar te zien. Van de art nouveau van Victor Horta tot de vroegste huishoudelijke apparaten van Philips en van de schoenontwerpen van Jan Jansen tot Maarten van Severens iconische stoelontwerp: de tentoonstelling onthult opvallende overeenkomsten of verrassende verschillen tussen de twee landen.

Industriële Revolutie

Het is de eerste keer dat de ontwerppraktijken van Nederland en België op deze schaal worden vergeleken. De tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van een 21-tal cruciale thema’s in de vormgeving van de afgelopen twee eeuwen, zoals de spanning tussen kunst en ambacht, de vroeg industriële ontwikkeling en de relatie tot de massacultuur. Welke verschillen zijn zichtbaar in de sier- en gebruiksvoorwerpen uit het begin van de 19e eeuw, toen in België de Industriële Revolutie het land voortstuwde, terwijl deze ontwikkelingen in Nederland nog 50 jaar op zich liet wachten? En waarmee wedijverden de beide landen tijdens internationale krachtmetingen zoals de grote Art Deco-tentoonstelling van 1925 in Parijs?

De Cubex keuken

Net zo vaak als verschillen komen overeenkomsten aan het licht, waar de buurlanden eenzelfde voedingsbodem delen of onmiskenbaar uitwisseling plaatsvond. Waar vormgevingsiconen als Berlage, de Bruynzeel keuken, Gispen en Hella Jongerius de Nederlandse vormgevingsgeschiedenis inkleurden, worden deze posities in België bekleed door Henry Van de Velde, de Cubex keuken, Tubax en Sophie Lachaert en Luc d’Hanis.

Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerde catalogus waarin een achttal thema’s wordt uitgediept door designprofessionals uit Nederland en België. Elk artikel is voorzien van commentaar door een specialist uit het buurland. Op ARTtube.nl is er een video, zie hieronder. In de tentoonstelling kunnen families een spannende wedstrijd spelen. Beantwoord de vragen, verzamel alle spelkaartjes in het verzamelboekje en men maakt kans op een prijs. Tijdens de tentoonstelling organiseert het museum diverse activiteiten voor kinderen en volwassenen, zoals workshops en lezingen.

De tentoonstelling is van dinsdag t/m zondag te bezoeken van 11:00 tot 17:00. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1