Designmeubels op de Kroatische Ambassade

Kroatië heeft niet alleen een prachtig kustgebied, maar ook veel bos.  48% van het land is bedekt met woud. Daar staan beuken, sparren en ook eiken. Met name het hout van deze laatste boom is de grondstof voor een nieuwe Kroatische specialiteit: Design meubelen. We konden er deze week kennis van nemen op de Kroatische Ambassade aan de Amaliastraat in Den Haag.

Zowel de voorkamer als de achterkamer van de ontvangstruimte waren helemaal ingericht met deze meubelen. Het zag er cool uit. Strak, sober, zonder ook maar de minste opsmuk. Het had wel iets Scandinavisch. Op de presentatie, waar zij een aantal personen had uitgenodigd, vertelde ambassadeur Vesela Mrđen Korać dat ze blij en trots was dit te kunnen laten zien.

Ecologisch

Kroatië heeft al een langere traditie op het gebeid van meubelmakerij, maar nu is er een nieuwe stap gezet. Gekozen is voor een ecologische aanpak, waarbij sprake is van duurzaamheid van begin tot het eind. Te beginnen met de behandeling bomen, vervolgens van het hout, tot en met de arbeidsomstandigheden van de bewerkers.

En daarnaast zijn de designers van Kroatië ermee aan de slag gegaan. Het gaat soms om designers die net van de universiteit of van de Designschool komen.  De naam van de productielijn is ERA.  Ik sprak de volgende dag met Drago Veselčić, de directeur en Tatjana Kos, projectmanager van ERA. 

Veselčić: ‘Bij ERA zijn zo’n 10 – 12 producenten aangesloten en zo’n 15 – 20 designers. Er is gekozen voor een ecologische aanpak: geen lak, het gaat om solid wood, massief hout. Hout zonder toevoegingen of samengebracht met andere niet-natuurlijke materialen. Het heeft een FSC keurmerk en nog enkele andere keurmerken.

Design District Zaandam 

Solid wood kan eeuwen mee. Het wordt enkele behandeld met plantaardige, natuurlijke oliën. Ieder product is ontworpen door een designer. Daarnaast is er aandacht voor goede productieomstandigheden: mooie, schone werkplaatsen en met goede voorzieningen voor de bewerkers van het hout.

Kos: 'Tot nu toe hebben wij twee keer deel genomen aan de designbeurs Design District in Zaandam. We werden daar opgemerkt door Nederlandse architecten en interieurdesigners. We besloten daarom  ons te presenteren op een van de meest prestigieuze markten waar design heel belangrijk en van hoge kwaliteit is: de Nederlandse meubelmarkt.  We denken dat onze producten – eco -designmeubels – hun plek kunnen vinden in het Nederlandse interieurs. De tentoonstelling in de Ambassade van Kroatië is hiervan de bevestiging.

De laatste dagen hebben we veel zakelijke ontmoetingen met Nederlandse vertegewoordigers van interieurdesigners gehad. We hebben hen de beginselen van eco-design, het ERA eco label laten zien –  al onze producten hebben dit label. We staan open voor samenwerking met Nederlandse designers. Onze benadering van de eco meubelproductie ligt zeer dichtbij de Nederlandse benadering. We hopen op een succesvolle toekomstige samenwerking.'

Winkels met ERA-gedeelte

In Kroatie zijn er vijf die ERA meubilair verkopen, ook in Ljubljana in Slovenië is er een winkel. Ze hebben een deel van hun winkel speciaal voor ERA ingericht. Ook de vloer is van ERA-ontwerp. 

Veselčić: ‘De bedenkers van de ERA-meubelen zijn jong. Zij komen soms net van de universiteit of van de designschool. Ze gebruiken hun fantasie. Als het produceerbaar is, en past in de algemene lijnen van ERA, kunnen ze hun gang gaan.’

Opdracht aan designers

Afgelopen voorjaar 2014 had hij een opdracht uitgeschreven: maak ontwerpen met hout met kwasten – noesten / knoesten – erin, de plekken in het hout waar je de zijtakken ziet. 40 designers gingen ermee aan de slag. Er was een internationale jury met diverse experts. Uit deze opdracht kwamen 20 bruikbare ontwerpen. Nu worden er prototypes gemaakt.

Komend voorjaar – 2015 – gaat Veselčić  weer een opdracht uitschrijven, nu internationaal voor ontwerpen waarbij eikenhout gecombineerd wordt met een ander materiaal, glas bijvoorbeeld of plastic. Het lijkt hem ook wel een idee om Nederlandse designers een opdracht te geven om ontwerpen met Slavonisch hout te maken.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0