Diepgeworteld, bomen in de Nederlandse schilderkunst

Diepgeworteld, bomen in de Nederlandse schilderkunst

Aandacht voor bomen en bossen is nu relevanter dan ooit. Door de klimaat- en de gezondheidscrisis zijn we ons steeds meer bewust van de waarde van de natuur. Ecologisch, maar ook spiritueel. Bomen zorgen voor schone lucht, beschutting en verkoeling, maar bieden ook rust en ruimte voor bezinning. 

Ze spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van schilders, figureren in oude verhalen en zijn geladen met symboliek. Bomen trotseren de seizoenen en de jaren. Ze zijn de longen van de aarde, diepgeworteld in de grond en reikend naar de hemel.

Ode aan de boom 

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting toont het Dordrechts Museum in Diepgeworteld de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Van verhalende voorstellingen, realistische landschappen tot abstracte composities. Een dialoog van oude en moderne meesters. Allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Een ode aan de boom en aan de schilders die dit onderwerp zo meesterlijk wisten te vereeuwigen. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Wendela Burgemeister (Burgemeister Fine Art) en conservator Quirine van der Meer Mohr (Dordrechts Museum). 

Magazine

Ter gelegenheid van de tentoonstelling en het jubileum verschijnt een speciale uitgave van het magazine Bomennieuws, het kwartaalblad van de Bomenstichting. In dit magazine wordt de beeldende kunst verbonden aan zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Het magazine is voor €9,50 verkrijgbaar in de museumwinkel.

Audiotour

Haal meer uit uw bezoek met de audiotour. De conservator van de tentoonstelling gaat in gesprek met een bomenexpert. Tijdens deze audio-boswandeling door het museum leert u van alles over de natuurgetrouwheid van de geschilderde bomen en over de intenties van de kunstenaar. Bovendien hoort u meer over verrassende feitjes of maatschappelijke vraagstukken over bomen, op het platteland en in de stad.

Vraag bij binnenkomst naar het apparaat waar alle audiotours op staan. In verband met de corona-maatregelen, verzoekt het museum u om zelf uw oortjes of hoofdtelefoon mee te nemen.

Wilt u liever de audiotour op uw eigen telefoon beluisteren en bekijken? Dat kan met de app van izi.travel. Via de app kunt u de audiotour ook thuis al downloaden, zodat u bij het gebruik in het museum geen data verbruikt. Hier vindt u de audiotours op izi.travel en de mogelijkheid om de app te installeren.

Met een audiotour ontdek je meer!

Achter de schermen 

Samen met RTV Dordrecht maakte het museum een documentaire serie over de voorbereidingen van de tentoonstelling. We geven een kijkje in de werkzaamheden die normaal achter gesloten deuren plaatsvinden.

Bezoek Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix bezocht op 9 december de tentoonstelling Diepgeworteld, die is georganiseerd ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting.

Sinds 1992 is Prinses Beatrix beschermvrouwe van de Bomenstichting, die de zorg en aandacht bevordert voor bomen in de stad en op het platteland. Ze kreeg een rondleiding en sprak met kunstenaars en betrokkenen van zowel de Bomenstichting als het Dordrechts Museum.

Afbeeldingen

1) Pyke Koch, Daphne, 1948, Museum Voorlinden, 2) Jan van Goyen, Oude eik aan rustig water, 1642, particuliere collectie, 3) Jan Toorop, Oude Eik in Surrey, 1890, Stedelijk Museum Amsterdam, 4) Jacoba van Heemskerck, Twee bomen, 1908, Stichting Kunstmuseum Den Haag, 5) Jacob van Geel, Boslandschap/ Aan de woudzoom, 1600-1637, Dordrechts Museum, 6) foto's: Bram Vreugdenhil  

https://www.dordrechtsmuseum.nl/

Datum:
19 november 2020 / 5 april 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0