Dindi van der Hoek op Photo31

Dindi van der Hoek op Photo31

Voor deze maar liefst 37ste editie ging Photo31 op 19 mei voor het eerst sinds lange tijd weer het theater in! Fine Art fotograaf Dindi van der Hoek schoof op het podium aan tafel bij Foto Coach Diana Bokje, voor een goed gesprek en natuurlijk vele mooie beelden op groot scherm. Op 1 juni aanstaande wordt deze avond op YouTube uitgezonden in de vorm van een webinar met live chat.

Dindi van der Hoek staat bekend om haar unieke en zeer onderscheidende fotografisch ‘water’ oeuvre. Het fotograferen van waterspiegelingen zijn de belangrijkste basis geworden van haar visuele beeldtaal. Als kijker wordt je deelgenoot van surrealistische beelden die een bepaalde verwarring opwekken en uit een andere wereld lijken te komen. Dindi maakt beelden die deels onderwater gefotografeerd zijn. Jarenlang werkte zij onderwater in een zwembad, maar eind 2019 bouwde zij een waterbassin van glas in haar studio en zette daarin haar experimenten voort. In deze nieuwe situatie onderzocht ze de invloed van inkt en melk in water en creëerde zo nieuwe beelden die schoonheid en rust schijnbaar moeiteloos combineren met een rafelige duisterheid. Al is het eindresultaat fysiek een tweedimensionale afbeelding, de weg die Dindi bewandelt is er een van vele lagen, als een schilder bouwt zij zo haar eigen wereld. Ze arrangeert alle facetten van het beeld: van het maken van kostuums, maskers en attributen tot het schminken van het model. Een ding heeft ze niet in de hand en dat is het water. Het water leert haar de controle los te laten.

‘Met mijn surrealistische beelden neem ik de kijker mee langs een “innerlijke wandeling”; het gaat over identiteit en over maskers, maskers die mensen gebruiken om de ware identiteit bewust of onbewust te bedekken. Uit veiligheid of uit angst. Het water in mijn werk weerspiegelt de schijnwerkelijkheid en de kijker kan meegenomen worden op een reis door zijn eigen illusionaire wereld, zoals valse identiteiten, beperkte overtuigingen of geloofssystemen. Water is de meest eerlijke metafoor voor het leven zelf. Oncontroleerbaar, transparant en ontzettend flexibel. Het werken met water heeft mij de afgelopen jaren zoveel geleerd en nog steeds. Water zegt “Go with the Flow, wees transparant, geef me ruimte en ik draag je”. Ik experimenteer al meer dan 20 jaar met water en de impact van water in mijn werk verrast me nog steeds. Het is onvoorspelbaar, oncontroleerbaar en onmisbaar! De waterspiegelingen in mijn werk zijn een letterlijke spiegel geworden en een gids. Het gaat over balans, ruimte innemen en vrijheid, en vooral over controle loslaten. Doordat water nu meer de ruimte krijgt is mijn werk de afgelopen jaren veel speelser en helderder geworden.’

Dindi (1976) studeerde in 1999 af aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Ze wordt vertegenwoordigd door ARWE Gallery in Gouda, Sille Galerie in Oudewater en Pulchri Studio in Den Haag. Daarnaast is ze initiatiefneemster van het kunstenaars collectief ArtNomaden waarmee ze onafhankelijk tentoonstellingen organiseert met een zielsverwante groep kunstenaars uit Nederland en Belgie. Haar werk is de afgelopen jaren nationaal en internationaal tentoongesteld en gepubliceerd.

Interview: Diana Bokje
programmering: Astrid Verhoef
techniek: Carel Brugman, Barend Houtsmuller
montage: Carel Brugman
promotie: Anna Witkowska, Astrid Verhoef

Steun ons en doneer: https://photo31.nl/steun-photo31/
Meld je aan voor onze nieuwsbrief: https://photo31.us18.list-manage.com/...

https://photo31.nl/

www.dindi.nl

Datum:
1 juni 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0