Dio zoekt grenzen op in het Mauritshuis - Rapper schrijft nummer bij enige moderne kunstwerk in museum

Dio zoekt grenzen op in het Mauritshuis - Rapper schrijft nummer bij enige moderne kunstwerk in museum 

Het nieuwste nummer van Dio in samenwerking met het Mauritshuis is vanaf vandaag te beluisteren. De 33-jarige rapper kiest voor twee schilderijen als inspiratiebron voor zijn nummer Hoger ft. Gerson Main.  Hij baseerde de dromerige en zwevende klanken en tonen van zijn nummer op de heldere kleurencompositie van het moderne kunstwerk Icarus Atlanticus van Ger Lataster.

In het nummer maakt Dio duidelijk dat hoogmoed, oftewel overdreven zelfvertrouwen, niet altijd iets negatiefs hoeft te zijn. Hierover zegt hij: ‘Het is juist iets moois als iemand risico’s durft te nemen.’ Dio is de achtste artiest die voor het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren speciaal een nummer schrijft bij een van de meesterwerken uit de collectie van het Haagse museum. 

Inspiratie

Dio kreeg net als zijn voorgangers een rondleiding door het museum. Hij wilde vooral op zoek gaan naar mooie, unieke en uitdagende verhalen. Dio: ‘Ik ben hier als een soort van leeg canvas naartoe gekomen en ik wil mij laten inspireren.’ Diverse kunstwerken trokken zijn aandacht. Maar uiteindelijke was de plafondschildering Icarus Atlanticus van Ger Lataster (1920 – 2012) zijn ultieme keuze. Het feit dat de plafondschildering (20ste eeuw) zo groot in contrast ligt met de rest van de schilderijen (16de- 17de en 18de eeuw) greep de 33- jarige rapper erg aan. Dio: ‘Ik ben altijd op zoek naar hetgeen wat net niet standaard is. Het is het misschien wel waard om alles op te geven voor dat ene moment of feeling.'

De twee enorme plafondschilderijen zijn een persoonlijke interpretatie van de Nederlandse kunstenaar Ger Lataster (1920-2012) op hoogmoed voor de val. Op het schilderij zoekt Icarus (een figuur uit de Griekse mythologie) de grenzen op om het onbereikbare te presteren en wil de schilder van het doek zichzelf behouden voor te veel zelfvertrouwen. In het nummer Hoger staat juist de weg naar het persoonlijke doel centraal in plaats van de val. Hoogmoed moet je juist zien als een bewonderenswaardige eigenschap om je doel te kunnen bereiken.

Release

De videoclip van het nummer Hoger is vanaf vandaag te bekijken op www.mauritshuis.nl/dio en op YouTube. Eerdere nummers van Bekijk het Mauritshuis met je oren (Spinvis met het nummer ‘Parel’, MEROL met ‘Slippertje’, Harrie Jekkers met ‘Gezicht op Delft’, Willie Wartaal met ‘Mootje’, The Kik met ‘De ware Jakob’, Jett Rebel met ‘Heaven’s Got A Place For You’ en Eefje de Visser met ‘Cybele’) zijn te beluisteren via:www.mauritshuis.nl/bekijkhetmauritshuismetjeoren 

Icarus Atlanticus: Allegorie op de ijdelheid van de mens en allegorie op de werkende mens
Op de ene plafondschildering  is Icarus te zien. Icarus vloog met zelfgemaakte vleugels van veren en bijenwas naar de zon, maar door de warmte smolten zijn vleugels en viel hij in zee. Hier komt het spreekwoordelijke ‘Hoogmoed komt voor de val’ vandaan. Op de andere plafondschildering komt het thema hoogmoed ook terug. Toen de schilder Lataster in 1987 dit plafond schilderde, vond hij het benauwend dat hij omringd was door zoveel wereldberoemde schilders als Rembrandt, Vermeer en Rubens. Hoogmoed zou op de loer kunnen liggen. Lataster zag maar één manier om zijn eigen val te voorkomen: hard werken. Met veel felle kleuren en expressie schilderde hij een blauwe werkbroek, werkschoenen en een schep, refererend aan de werkende man.

Dio

Dio, artiestennaam van Diorno Dylyano Braaf (1988), is een Nederlandse rapper. Hij is bekend van de nummers Dom, Lomp & Famous met The Opposites en Willie Wartaal, natuurlijk Tijdmachine en Aye in samenwerking met Sef (TMF award Beste Video). Ook is Dio twee keer genomineerd voor Best Geklede Man van Nederland en is te zien geweest in oa Wie is de Mol, Expeditie Robinson en Ali B op volle toeren. In dit tv-programma maakte hij een rapversie van George Bakers nummer Una paloma blanca, die zelf een nieuwe versie maakte van Tijdmachine. Begin vorig jaar bracht Dio oa het nummer Luchtkastelen ft. Gerson Main uit, waarmee hij een megahit op radio 3FM scoorde.

https://www.mauritshuis.nl/

Datum:
16 december 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0