Dordrechts Museum presenteert eerste museale solotentoonstelling van Umar Rashid in Nederland

Dordrechts Museum presenteert eerste museale solotentoonstelling van Umar Rashid in Nederland

Kritisch, verhalend, humoristisch,kleurrijken confronterend zijn slechts enkele woorden om het werkvan Umar Rashid (1976, Chicago) te omschrijven.Hij is een verhalenverteller in de beeldende kunst en geeft met zijn werk een draai aan de geschiedenis van wereldveroveraars.

Zijn commentaar zit vol satire,poëzie en verbeeldingskracht. In zijn schilderijen slingert hij zichzelf door de tijd, als superheld die over de aarde triomfeert. Doelwit: het verleden vernieuwen. Internationaal ontvangt Rashid pijlsnel erkenning voor zijn schilderijen, tekeningen en multimediamix. 

UMAR RASHID–TWO TONGUES 

Zo heeft hij galerietentoonstellingen in Amerika en Europa en opende er recentelijk een solotentoonstelling bij MoMA PS1 in New York. Van 29 oktober 2022 t/m 5 maart 2023 presenteert het Dordrechts Museum Rashid's eerste museale solotentoonstelling in Nederland: UMAR RASHID–TWO TONGUES.

In Umar Rashid–Two Tongues worden ruim 30 kunstwerken: schilderijen, tekeningen en werken van textiel, samengebracht in een totaal-installatie. Hierin draaien zwart en wit, goed en kwaad, donker en licht voortdurend om elkaar heen, als een slang met dubbele tong. Ook maakt Rashid een interventie in de vaste collectie van het Dordrechts Museum,waarmee hij sporen van het kolonialisme uitlicht. Zijn werk prikkelt en daagt de toeschouwer uit anders te kijken en na te denken over verleden, heden en toekomst.

‘Ik schilder de geschiedenis als een ontdekkingsreis envrijheidsstrijd vol wendingen, licht, lucht enkomedie. Alsof ik omkijk uit de toekomst, want ik wil wat gedachten vernieuwen.’ – Umar Rashid  

'Het tonen van hedendaagse kunst zit in ons DNA', zegt Femke Hameetman, directeur van het  Dordrechts Museum. 

"Wij zijn er daarom dan ook trots op dit podium te kunnen bieden aan deze unieke kunstenaar en zijn werk met het publiek te delen. Via de hedendaagse kunst brengen we zes eeuwen schilderkunst in de museumcollectie samen met de actualiteit. Kunstenaars die nú leven en werken zoomen in op onze wereld vol dubbelzinnigheden. Ze komen dicht op de huid van de eigen tijd.́ Umar is een meester van de dubbele bodem. Goed en kwaad blijven in superspannende beelden om elkaar heen wentelen – zoals een slang die zichzelf in de staart bijt, maar die zichzelf ook altijd opnieuw vernieuwt, met het afleggen van zijn huid. Via zijn werk bezien we de geschiedenis en eigen tijd met een nieuwe blik, die draait om idealen van gelijkheid en vrijheid."

Afbeelding

Umar Rashid, The gods are indifferent but occasionally rapture the souls of humanity to hold for later judgment. Naval siege of the Fort Zeelandia expansion project by indigenous, and Frenglish raiders. The primary target escapes in a Ferrari whilst condemning everyone else to bombardment. Or, mooning in a canoe while Black and White Jesus look on in awe and terror, 2022. Acrylic and spray paint on canvas | 60 x 60 x 1 1/2 inches (152.4 x 152.4 x 3.8centimeters), The Stewart Brothers Collection © Umar Rashid, Courtesy of the artist and Blum & Poe, Los Angeles/New York/Tokyo, Photo: Josh Schae

https://www.dordrechtsmuseum.nl/

Datum:
29 oktober 2022 / 5 maart 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0