Drag Power – Gender, Pride & Glamour in CODA Museum

Imposant, excentriek en extravagant zijn woorden waar je vaak aan denkt bij drag queens. Steeds vaker zijn drags het onderwerp van gesprek; RuPaul’s Drag Race maakte drag wereldwijd bekend.

Waar het ooit vooral een underground fenomeen binnen de LHBTQI-gemeenschap was, is drag inmiddels bijna ‘mainstream’ geworden. Maar waar staat drag (dressed resembling a girl) eigenlijk voor? Is het een spel van verkleden, uiterlijk vertoon en plezier? Of zit er meer achter?

De tentoonstelling Drag Power - Gender, pride & glamour is te zien tot en met 1 maart 2020 in CODA Museum Apeldoorn en toont de uitbundige uitdossingen, maar laat vooral ook zien wat zich achter de pailletten en onder de pruik bevindt.

Drag queens

Drag queens (mannen die een vrouwelijk alter ego kiezen), drag kings (vrouwen die zich uitdossen als een mannelijk alter ego) en drags die zich niet laten vangen in een specifiek gendertype, gebruiken allemaal hun lichaam als levend canvas om verhalen te vertellen. Waar de één een activistische boodschap heeft of vragen stelt over gender en maatschappelijke stereotypen, beleeft de ander vooral plezier aan de tijdelijke rolwisseling naar een uitbundig alter ego.

Je verkleden als de andere sekse, cross dressing, is van alle tijden. Al vele eeuwen wisselen mannen en vrouwen van rol tijdens volksfeesten, in het theater, tijdens oorlogen en ook buiten deze contexten. De actuele scene en de historische wortels van drag worden in de tentoonstelling Drag Power – Gender, pride & glamour belicht aan de hand van beeldende kunst, historische objecten, fotografie, video’s en outfits. Zo ontstaat niet alleen een rijkgeschakeerd beeld van het heden en verleden, maar ook van de maatschappelijke en culturele structuren waar drag door wordt verworpen en omarmd.

Persoonlijk verhaal

De personen achter vijf in Nederland actieve drags vertellen in Drag Power – Gender, pride & glamour een persoonlijk verhaal over hun achtergrond, de uiteenlopende redenen om met drag te beginnen en hun ervaringen. Richard Keldoulis is al 18 jaar actief als de activistische drag queen Jennifer Hopelezz en staat aan de basis van House of Hopelezz en belangrijke drag-evenementen als de Drag Olympics en Superball. Sander den Baas is ook al vele jaren actief binnen de drag scene en verscheen afgelopen jaar als Lady Galore in het programma De diva in mij op televisie, evenals in de documentaire Galore. Het alter ego van Ante Joosten is Mason Tonight, de enige drag king tussen de hoofdpersonen in de tentoonstelling. De uit Maleisië afkomstige Afif Shafit is relatief kort actief als drag queen met de naam Licka Lolly. De raadselachtige ChelseaBoy is het alter ego van Brian van der Heijden.

Ladies and gentlemen van Andy Warhol in CODA Museum

In 1974 kreeg  Andy Warhol van een kunsthandelaar de opdracht een grote serie werk te maken over drag queens en transgenders. In nachtclubs in New York werden modellen gevraagd om voor $50,- te poseren. Warhol legde diverse queens en transgenders in zijn atelier vast met zijn Polaroidcamera. Hij verwerkte de foto’s in 268 schilderijen, 65 tekeningen, collages en een serie van 10 felgekleurde zeefdrukken die, in bruikleen van het Groninger Museum, te zien is in de tentoonstelling Drag Power - Gender, pride & glamour.

Tijdens de tentoonstellingsperiode biedt CODA een zeer divers activiteitenprogramma waarmee je zelf de wereld van drag in kunt stappen. Van een filmvertoning over Lady Galore, voorlezen met Miss ZsaZsa, rondleidingen en Q&A’s met drag queens tot een feestelijke museumnacht op 14 februari 2020. Bezoekers worden uitgedaagd om zelf te reflecteren op thema’s die door drag queens en kings worden aangesneden. Onderwerpen als solidariteit en expressie, welke centraal staan in de tentoonstelling, worden op Paarse Vrijdag (13 december) extra onder de aandacht gebracht. Iedereen is welkom deze dag gratis CODA Museum te bezoeken.

Openingsfeest donderdag 14 november

Drag Power - Gender, pride & glamour opent met een groot feest en speciale avondopenstelling in CODA Museum Apeldoorn op donderdag 14 november van 19.30 – 00.30 uur. Met Miss Patty Pam-Pam, Miss ZsaZsa  en vele activiteiten. Wie gooit er het verst met een handtas en is het meest behendig met een hoelahoep tijdens de Drag Olympics deze avond? Of val je in de prijzen tijdens de spectaculaire drag-bingo? Tijdens het openingsfeest verzorgt CODA in samenwerking met gastcuratoren van de tentoonstelling Paul Derrez en Willem Hoogstede een rondleiding. Voordat de afterparty met DJ Dykes on Decks losbarst kun je bovendien een snelle ‘make-up-stop’ doen bij artist Joyce Pietrzak.

Roze button

Aanmelden voor de opening kan via de roze button op www.coda-apeldoorn.nl/dragpower. Deze feestavond beleven helemaal tot het einde? En nog terugreizen naar Amsterdam? Dat kan! CODA biedt voor €7,50 per persoon een busservice van Apeldoorn (vanaf CODA Museum) naar Amsterdam (Noordzijde Centraal Station). Deze bus vertrekt na het feest om 01.00 uur. Aanmelden voor de bus kan via het opgaveformulier voor de opening.

Drag Power - Gender, pride & glamour is te zien van 3 november 2019 tot en met 1 maart 2020. www.coda-apeldoorn.nl/dragpower | Instagram @CODAapeldoorn.

Afbeeldingen

1) Andy Warhol - Ladies and gentlemen (1975) -  in bruikleen van het Groninger Museum, 2) Léon Hendrickx Micha en Snorella Amsterdam NL (2015)

https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/museum

 

 

Datum:
3 november 2019 / 1 maart 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0