Dromen in beton in Centraal Museum

Over de hoop en pijn van Kanaleneiland en Hoog Catharijne.

Dit najaar presenteert het Centraal Museum Utrecht de tentoonstelling Dromen in beton over twee utopische bouwprojecten die een onstuimige levensloop kenden: Kanaleneiland en Hoog Catharijne.

Deze tentoonstelling over twee utopische bouwprojecten die een onstuimige levensloop kennen, Kanaleneiland en Hoog Catharijne, wordt belicht vanuit het perspectief van design, stadsgeschiedenis, mode en hedendaagse kunst. 

Zo maakten Zachary Formwalt, Jan van de Pavert en Mounira Al Solh speciaal voor Dromen in Beton nieuw werk en is er ook  werk van Melanie Bonajo te zien.

De stad van de toekomst 

Groene daken, ‘mobiliteits-hubs’ en genoeg laadpalen voor onze elektrische auto’s. Utrecht bouwt aan de stad van de toekomst. Net zoals in de jaren ’50. Kanaleneiland was een van de eerste moderne woonwijken van Nederland na de Tweede Wereldoorlog en Hoog Catharijne het grootste overdekte winkelcentrum van Europa. 

Beide werden destijds gepresenteerd en ontvangen als projecten die een oplossing boden voor de problemen waar Utrecht mee kampte. Kanaleneiland zou het woningtekort oplossen en Hoog Catharijne het verkeersvraagstuk. Toch leken beide projecten binnen enkele decennia eerder symbool te staan voor problemen dan voor oplossingen. Deze problematiek bleek ook herkenbaar in andere Nederlandse steden. Het is tijd om de balans op te maken. Het Centraal Museum spiegelt de tijdsgeest en idealen van toen aan onze dromen van nu.

https://www.centraalmuseum.nl

Datum:
28 september 2019 / 19 januari 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0

Reacties

Any time you are browsing the net sometimes I have discovered a website that's rather thought invoking such as this one. Frequently that I have been to this particular web site I have took pleasure in the nice content here. I shall be sure to look out for the following article.. Many thanks for the fantastic post I am going to revisit in the future. beijing china phone number