Drukkunst opgenomen in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

Drukkunst opgenomen in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

In het oudste boekenmuseum ter wereld, Huis van het boek, ondertekenden Marco van Baalen, (directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland)Sandra Bechtholt (directeur Huis van het boek)Maarten Kentgens (directeur Nederlands Steendrukmuseum) en Fronique Oosterhof (directeur GRID Grafisch Museum Groningen) op dinsdag 31 mei het certificaat voor de bijschrijving van de drukkunst in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

De feestelijke ondertekening vond plaats bij de drukpers van de bekende typograaf en drukker Jean François van Royen (1878- 1942). Sandra Bechtholt: ‘Wij zijn heel trots dat de drukkunst nu is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Samen met GRID Groningen, het Nederlands Steendrukmuseum en Huis van het boek proberen wij het prachtige ambacht van de drukkunst voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te houden en verder te ontwikkelen’.

Dag van de Drukkunst

De initiatiefnemers van de bijschrijving zijn het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard, GRID Grafisch Museum Groningen en Huis van het boek in Den Haag. Vanaf 2023 wordt jaarlijks in maart de ‘Dag van de Drukkunst’ georganiseerd. Hiervoor wordt samengewerkt met o.a. musea, grafische werkplaatsen, typografen, grafische opleidingen, het grafische bedrijfsleven en grafische kunstenaars.

Maak kennis met het ambacht

Ervaar zelf het erfgoed van de drukkunst! Bij Huis van het boek in Den Haag kan de bezoeker wekelijks kennismaken met het drukkersambacht in de museumdrukkerij. Van september t/m juni werken professionele drukkers iedere zondag aan de drukpers en kunnen bezoekers zelf ook iets maken op de oude handpers.
Ook bij de collega’s van het Nederlands Steendrukmuseum en GRID Grafisch Museum Groningen kan de bezoeker ruimschoots kennismaken met het ambacht, en ook met de prachtige resultaten van de drukkunst.

Foto’s  

1) Sandra Bechtholt (Huis van het boek), Maarten Kentgens (het Nederlands Steendrukmuseum), Fronique Oosterhof (GRID Grafisch Museum Groningen), Marco van Baalen (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland), Rickey Tax (Huis van het boek); foto Frank Jansen, 2) Marco van Baalen (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) overhandigt het certificaat aan Fronique Oosterhof (GRID Grafisch Museum Groningen), Maarten Kentgens (het Nederlands Steendrukmuseum) en Sandra Bechtholt (Huis van het boek), foto Frank Jansen. .

https://www.huisvanhetboek.nl/

Datum:
31 mei 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0