Duo tentoonstelling van Carrie Meijer en Grace Wychowanska bij Bos Fine Art | Den Haag

Duo tentoonstelling van Carrie Meijer en Grace Wychowanska bij Bos Fine Art | Den Haag

Afgelopen woensdag bezocht ik in de Bos Fine Art Galerie op de Korte Vijverberg 2 in Den Haag de duo-tentoonstelling van Carrie Meijer en Grace Wychowanska. De tentoonstelling was al wat eerder gepland, maar vanwege corona naar voren geschoven.

Alhoewel het werk van Carrie Meijer duidelijk verschilt van dat van Grace Wychowanska, levert de combinatie een duidelijke meerwaarde op. En dat geldt voor ieder van de twee. Ik kreeg een rondleiding van Grace in de twee zalen op de eerste verdieping. Behalve hun werk, stonden er wat kleine sculpturen.

Geometrische figuren

Carrie Meijer presenteerde pentekeningen en unica computergraphics. Met verticale en horizontale lijnen maakt ze een ritmisch werk. Het lijkt wel jazz! Carrie houdt van orde, maar echte orde vindt ze saai en daarom zijn er diverse zwenkingen te zien die het totaalbeeld veraangenamen.

Grace Wychowanska maakt geometrische vormen: rechthoeken, driehoeken, vierkanten, trapezia, die op een spannende manier in elkaar grijpen. Ze gebruikt veel zwart en wit en balanceert haar composities met blauw of roze. Het doet erg denken aan het constructivisme (Theo van Doesburg, Malevich, Rodtsjenko, El Lissitsky). Het werk wordt niet achter de computer gemaakt, maar op een ezel. Ze luistert graag naar muziek tijdens het werk. Jazz of klassiek, Erik Satie is haar favoriete componist.  

Nieuwe associaties

Grace, die opgegroeid is in Krakau, Polen, is vooral geïnspireerd door de Poolse avant-garde. Ook minimalisme en concrete kunst zijn de bron van inspiratie.

Grace: “De beste werken ontstaan vaak onder invloed van krachtige en soms ook tragische gebeurtenissen in het leven. Maar ik geloof niet dat je om te scheppen moet lijden. Ik ben het meest creatief op momenten, waarop ik me goed voel, wanneer ik optimistisch ben. De moderne schilderkunst stimuleert fantasie, wekt nieuwe associaties op en kan in de perceptie optimistisch zijn.”

Ze ging naar Nederland en volgde de opleiding fotografie aan de Vrije Academie in Den Haag en dat bleek een goede start. Vervolgens raakte ze bij haar studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam bekend met visuele  communicatie, beeldhouwen, kunstgeschiedenis en schilderkunst. Uiteindelijk koos ze voor tekenen en schilderen.

Galerie Bos Fine Art

Galerie Bos Fine Art wordt gedreven door Marianne Bos en haar partner Paul Essens. De kunst staat in het teken van ‘Geometrische abstractie’. In 2021 staan verschillende solo en duo tentoonstellingen gepland. Zo’n 60 kunstenaars doen mee  aan Stock exposities.

Het pand aan de Korte Vijverberg herbergt naast de galerie (Galerie Bos Fine Art)  andere kunstruimten, zoals de SinArts Gallery die vaak Chinese kunst, en op het moment onder andere Japanse kunst (kunstenaar Naoki Fuku) toont. Paul Essens laat ons de kunstruimte op de begane grond zien, waar werken staan en hangen van onder meer Walter Maas, Jan Hendriks, Paul Snell, Eddy Stikkelorum en Alexander Zaklynsky. 

Werken in stock

We lopen naar de ‘Stock ruimte’ en daar zie ik diverse prachtige werken van onder meer Ropp Schouten, Margriet van Engelen, Pim Piët, Bill Kunst, Jeltje van Houten, Karin Beyens, Katharina Fischborn, Evelin Snoek en Kees van de Wal.

Omdat diverse plannen van de galerie dit jaar niet door konden gaan, is er een boekje verschenen van Stichting Vierplus, (waar Bos Fine Art ook lid van is), ‘Essentie IQ’ (Essentie in Quarantaine) waarin een aantal kunstenaars zich met hun werk presenteert, ook Carrie Meijer en Grace Wychowanska. Bos Fine Art heeft ook nog een dependance in New York, bij Portofino Pop Up Gallery. Paul Essens is blij dat hij binnenkort weer meer mensen mag ontvangen dan de twee personen per uur.

https://gracewychowanskaart.wordpress.com/over/
https://www.carriemeijer.nl/
https://bosfineart.com/

 

Datum:
7 maart 2021 / 31 maart 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0