Dutch Design Awards calls for future winners

Op vrijdag 22 februari presenteren Dutch Design Daily en Dutch Design Awards (DDA), in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, een avond waarop we terugkijken met een aantal spraakmakende DDA-winnaars. Wat betekende DDA voor hen en waar staan ze nu in hun carrière? Verder lanceren we de nieuwe DDA-huisstijl! Haak aan voor een feestelijke avond vol getalenteerde sprekers en ontwerpers. (De presentaties zijn in het Nederlands.)
 

WIE ZIJN DE SPREKERS?

Bas Timmer is de ontwerper achter- en oprichter van Sheltersuit, een water- en winddicht jack dat kan worden omgevormd tot slaapzak. Dit pak biedt daklozen bescherming tegen barre weersomstandigheden. Alle Sheltersuits zijn uniek doordat ze volledig worden gemaakt van hoogwaardige, gedoneerde materialen. Daarnaast worden de Sheltersuits gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, meestal asielzoekers met een verblijfsvergunning. Bas en zijn enthousiaste team wonnen in 2017 de Public Award.

Michel van Schie is niet alleen oud DDA-winnaar, maar hij is de laatste drie jaren ook nauw betrokken bij de awards als commissielid. Als onderdeel Spark Design & Innovation heeft hij een lange geschiedenis op het gebied van ontwerp- en innovatiediensten voor bedrijven (start-ups, MKB) met complexe en uitdagende producten. Sinds 2003 ontving het bureau al verschillende DDA-nominaties, maar in 2014 wonnen ze uiteindelijk een award in de categorie Product met de Rescue Tip-Board. Met dit opblaasbaar reddingsvlot kunnen hulpverleners een drenkeling sneller bereiken en effectiever hulpverlenen. 

Frank Kolkman is een kritische ontwerper en speculatief onderzoeker, geïnteresseerd in het uitdiepen van de sociale, economische en esthetische implicaties van huidige én toekomstige technologieën. Hij ontregelt met projecten als Open Surgery (een doe-het-zelf operatie robot), Designs for Flies (een kit zodat patiënten zelf medicijnen voor zeldzame ziektes kunnen ontwikkelen), en Outrospectre (over het omgaan met en ervaren van de dood met behulp van technologie). Frank won in 2017 de Young Designer Award en was daarnaast in 2016 ook genomineerd voor de categorie Service & Systems.

Joost Grootens is grafisch ontwerper met een achtergrond in de architectuur. Als studio ontwerpt hij boeken gericht op architectuur, stedelijke ruimte en kunst. Vanuit zijn specialisatie in atlasprojecten ontwerpt hij zowel de kaarten als de boeken zelf. Joost won tot twee keer toe een Dutch Design Award. De eerste keer in 2006 met zijn befaamde Metropolitan World Atlas. Hierdoor vestigde hij meteen zijn naam als boekontwerper en nam zijn carrière een vlucht. Tien jaar later won hij nog een keer. Dit keer met het indrukwekkende project van de nieuwe Dikke Van Dale; het woordenboek is voor het eerst gedrukt in vier kleuren, bevat illustraties, en kreeg een nieuw lettertype met meer mogelijkheden voor cijfers en symbolen.  

Teresa van Dongen, de voormalig biologiestudent studeerde in 2014 cum laude af aan Design Academy Eindhoven. Natuur en wetenschap staan centraal in haar werk. De ontwerpster wil een brug slaan tussen natuur en wetenschap en design. Ook in haar projecten komen die disciplines samen. Teresa is o.a. gefascineerd door licht als vertaling van energie, de transparantie van glas en wat het aanschouwt en de fysica van beweging. In 2015 won Teresa een Dutch Design Award voor haar portfolio in de categorie Young Designer.  

Martijn Paulen is sinds 2013 directeur van Dutch Design Foundation, de organisatie achter onder meer Dutch Design Week en Dutch Design Awards. Onder zijn leiding richt de organisatie zich met name op experiment, vernieuwing en cross-overs in design. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar het werk en de ontwikkeling van jong talent. Jaarlijks cureert en beloont Dutch Design Awards het beste op het gebied van Nederlands ontwerp. Innovatie, verandering en speculatief denken zijn vaak kernwoorden in het werk van de talentvolle winnaars.
 

WANNEER EN WAAR?
Vrijdag 22 februari, 20:00u
Pakhuis de Zwijger (grote zaal), Amsterdam

Wil je erbij zijn? Klik op 'AANMELDEN LEZING' hieronder.

https://bit.ly/2BH5jOn
 
 
 
  

Datum:
22 december 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0