Dutch Mechanisms van Folkert de Jong nieuwste beeld in Haagse beeldengalerij

Afgelopen vrijdag werd om vijf uur het nieuwste beeld van de Haagse Beeldengalerij, een initiatief van Stroom, onthuld. Het beeld staat op de hoek van het Spui en de Lange Poten. Ik heb een beetje opgelet de afgelopen dagen als ik erlangs liep. Steeds zag ik of mensen een foto maken, of het beeld aandachtig bestuderen. En vaak beide. Het beeld vraagt er ook om, twee verstrengelde skeletten met in ieder skelet een uitgestoken tong.

Even daarvoor hadden we vrijdagmiddag in Dudok een toelichting van de kunstenaar gehad. Het was onderdeel van een programmaatje waarin Bas Heijne een column uitsprak, waarover vervolgens gediscussieerd werd onder leiding Marco van Baalen van het Haags Historisch Museum. Luc Panhuijsen, die een boek had geschreven over de broers De Witt, Bas Heijne en de kunstenaar reageerden op de verbeelding van de dramatische moord op de broers Johan en Cornelis de Witt in het rampjaar 1672.

Populisme nu

Het betekende het eind van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Folkert de Jong legde in het beeld een relatie met het heden: machtsstrijd en populisme zijn van alle tijden. Hij noemde de periode Fortuijn en de moord op Fortuijn. Echter, het is moeilijk, aldus de Jong, een mening te vormen. “De feiten die door de media worden weergegeven zijn complex en verwarrend. Toch is het zinvol om na te denken over je eigen positie. Zou je zelf in staat zijn iemand ter dood te veroordelen of mee te doen aan een lynchpartij? In hoeverre gaan we zelf mee in de mechanismen van het populisme?”

Na een bezoek aan het Haags Historisch Museum raakte De Jong gefascineerd door de vinger en tong van de gebroeders De Witt. Volgens de overlevering werden de broers voor de Haagse Gevangenpoort neergeschoten, gestoken, geslacht en deels gegeten voor ze ondersteboven werden opgehangen. Lichaamsdelen van de vermoorde broers werden als trofee meegenomen en verhandeld. Zo kwamen de vinger (en niet de teen, zoals aanvankelijk beweerd werd) en tong uiteindelijk in het museum.

Is de tong echt?

De kunstenaar zette voor het beeld twee natuurgetrouwe kunststof skeletten om in brons. In de 17e eeuw met name was het een bekend symbool voor vergankelijkheid. De skeletten lijken in elkaar over te lopen, zijn met elkaar versmolten tot een vorm. Op de bijeenkomst in Dudok had De Jong een doosje bij zich. Hij maakte het open en we zagen een in 3D geprinte versie van de tong van een van de broers. Er was ook nog een vinger in 3D.  

De Jong: “Het is bijna te mooi om waar te zijn. Het doet me twijfelen aan de authenticiteit ervan. Is het echt van de broers, of is er sprake van mythevorming?" Marco van Baalen vertelde dat het Forensisch Instituut daar nu onderzoek naar doet. De Jong: “De broers worden door sommigen gezien als martelaren van de Ware Vrijheid. Maar waarom is er nu behoefte aan martelaarschap?   

Foto: Stroom Den Haag

http://www.stroom.nl/nl/kor/project.php?pr_id=9209399

 

Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0

Reacties

Wat een mooi verhaal en een fantastische artistieke reflectie! Nu moet ik wel bekennen dat ik gek ben op het werk van Folkert de Jong. Er staat nu ook heel bijzonder werk van hem op Sonsbeek.