Een monument voor de BKR, De geschiedenis van een spraakmakende kunstenaarsregeling (1947-1987) | Gorcums Museum

Een monument voor de BKR, De geschiedenis van een spraakmakende kunstenaarsregeling (1947-1987) | Gorcums Museum

Van 12 december tot en met 9 mei geeft het Gorcums Museum een unieke inkijk in het werk dat tot stand is gekomen dankzij de ‘beeldende kunstenaars regeling' (de BKR).

De expositie biedt een podium aan 100 kunstenaars met evenveel prachtige kunstwerken en is een bijzondere ontdekkingsreis door 40 jaar Nederlandse kunst, met werken die soms lange tijd in de depots waren opgeslagen.
Hierbij is kunst te zien van bekende namen als Karel Appel en Co Westerik.

Bijzondere opening

De tentoonstelling werd op 12 december op een bijzondere wijze geopend. Oud-minister van WVC; Hedy d’Ancona,verzorgde de openingshandeling en vertelde een aantal persoonlijke anekdotes rondom de BKR. Ook ontving zij het eerste exemplaar van het gelijknamige boek; ‘Een monument voor de BRR’ geschreven door Fransje Kuyvenhoven, conservator van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Klein gezelschap 

Ook bijzonder was het beperkte aantal personen dat bij de opening aanwezig mocht zijn, terwijl openingen normaal gesproken groots worden gevierd. Maar bovenal was de opening een bijzonder moment voor conservator Rob Kreszner. Na 38 jaar aan het museum te zijn verbonden was dit de laatste opening die hij voor zijn rekening mocht nemen.

Om toch een groot publiek de mogelijkheid te geven de bijzondere opening te bekijken, is een film samengesteld.

Benieuwd naar meer?

Deze tentoonstelling sluit aan aan bij het landelijke project: ‘Monument voor de BKR”, waarbij er naast een boek van Fransje Kuyvenhoven ook een tentoonstelling in het Purmerends Museum is met keramiek uit de Rijkscollectie.

De expositie kwam tot stand in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.

Afbeeldingen

1) affiche tentoonstelling, 2) Lucebert, De sigaar (Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) © Stichting Pictoright, Amsterdam, 3) Lotti van der Gaag, Danse japonaise d’un ciel; foto Margareta Svensson, (Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) © Stichting Pictoright, Amsterdam

Datum:
12 december 2020 / 9 mei 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0