Eerste bloemlezing van juwelen CODA collectie

Het CODA Museum ontving in 2015 een gift van 255.000 euro van de BankGiro Loterij voor een te verwerven collectie modesieraden en de verbouwing van de sieraadvitrine.

In oktober van datzelfde jaar overhandigde minister Jet Bussemaker de collectie sieraden van het Rijk in permanente bruikleen aan het CODA Museum. In de afgelopen periode is de grote vitrine verwijderd en zijn nieuwe vitrines gerealiseerd in combinatie met nieuwe wanden en geoptimaliseerde verlichting.

Elke drie maanden

Hiermee is een geheel nieuwe presentatieplek voor de eigen collectie gerealiseerd. Het CODA Museum presenteert de sieradencollectie en de schenking van het Rijk in wisselende samenstellingen middels een bloemlezing die elke drie maanden opnieuw wordt samengesteld. Bij de eerste bloemlezing uit eigen collectie, te zien van 12 juni tot en met 11 september, verschijnt daarnaast de publicatie Redefining Jewellery.

Het CODA Museum beschikt over een collectie moderne kunst, waaronder een omvangrijke collectie sieraden. Deze verzameling, met werk van Onno Boekhoudt, Nicolaas Thuys, Chris Steenbergen, Emmy van Leersum en Gijs Bakker, heeft zijn oorsprong in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Grootste collectie sieraden

Er wordt actief verzameld en de collectie groeit gestaag door aankopen, bruiklenen, schenkingen en legaten en is inmiddels de grootste museale collectie sieraden in Nederland. Vanwege de uitstekende kwaliteit van het Nederlandse kunstvakonderwijs zijn veel objecten van Nederlandse makers opgenomen in de collectie. Daarnaast maken ook Europese, Amerikaanse en Aziatische kunstenaars deel uit van de collectie. Het accent van de collectie ligt evenwel op het Noord-Europese kunstenaarssieraad.

Tijdens het Museumcongres 2015 ontving CODA uit handen van minister Jet Bussemaker de Rijkscollectie sieraden. Deze omvat ruim 400 objecten en is in langdurige bruikleen gegeven aan het CODA Museum met de intentie deze bruikleen op termijn om te zetten in een schenking. De collectie van het Rijk is een fantastische aanvulling op de bestaande collectie sieraden van CODA.

Vormgeversarchieven

CODA is een cultuurhuis met naast het museum ook een archief en een openbare bibliotheek. Vanwege deze combinatie en de kennis en ervaring vanuit het archief kunnen de vormgeversarchieven vanuit een breed perspectief bewerkt en ontsloten worden. Vormgeversarchieven zijn onderdeel geworden van het collectiebeleid. Zo verzamelt, bewerkt en ontsluit CODA sinds 2003 archieven van sieraadontwerpers als Onno Boekhoudt, Nicolaas Thuys en Chris Steenbergen.

Tijdens de opening van de eerste bloemlezing in de nieuwe sieraadvitrines op 12 juni aanstaande wordt ook het boek Redefing Jewellery gepresenteerd door CODA directeur en auteur Carin Reinedrs. Deze publicatie besteedt aandacht aan de collectie kunstenaarssieraden en beschrijft de geschiedenis van de collectie, de huidige stand van zaken en de ambities voor toekomstig collectiebeleid. Er is veel aandacht besteed aan het beeldmateriaal. Daarnaast is er een register van alle kunstenaarsnamen en een Engelse vertaling opgenomen.

Afbeelding: Bugatti ring van Onno Boekhoudt

http://www.coda-apeldoorn.nl/museum/verwacht/bloemlezing-sieradencollectie/

 

Datum:
12 juni 2016 / 11 september 2016
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0