Eerste dichters 53e Poetry International bekend

Eerste dichters 53e Poetry International bekend

Onder het motto There is a poem for that! viert het 53ste Poetry International Festival Rotterdam van vrijdag 9 t/m zondag 11 juni a.s de grenzeloze verbeeldingskracht van de poëzie.  

Dichters hebben werkelijk over alles al wel een gedicht geschreven. Laat hun verbeelding de jouwe verrijken, doe mee aan inspirerende workshops, ga op avontuurlijke tours, vier feestelijke Poetry Nights en zie: Je kunt het zo gek niet bedenken of There is a poem for that! Mis het niet, koop nu early bird-tickets met 25 procent korting!  

Eerste dichters

Met de beste dichters van over de hele wereld wordt de komende festivaleditie een ongekend feest. Zo komt Ada Limón, de ‘Dichter des Vaderlands’ van de VS, de eerste van Latijns-Amerikaanse afkomst. Ook kijken we uit naar de optredens en masterclass van de dove dichter Justin Perez; zijn performances in gebarentaal zijn spectaculair en weten iedereen - doof én horend - te raken, wat hem voor doven wereldwijd een grote bron van inspiratie maakt.

Enkele andere grote namen zijn de gelauwerde Amerikaanse Claudia Rankine, de Jamaicaanse dichter Kei Miller, de Vietnamees-Amerikaanse dichter Paul Tran en de Poolse A.I. & deep learning specialist Radosław Jurczak. Ook de Nederlandse dichters Ingmar Heytze en Simone Atangana Bekono lezen hun mooiste gedichten op het festival. De eerste dichters en programma's staan inmiddels online, de kaartverkoop is gestart. Check snel de voordelige early bird-tickets.

Feestelijke festivalopening

Poëzie in het donker, chatbots, artificial intelligence, het alfabet van de toekomst; vrijdag 9 juni staat het Poetry International Festival in het teken van het experiment, want of het nou over het ontstaan, de uiteindelijke vorm of de presentatie van poëzie gaat, het kan altijd verrassend anders. Een avontuurlijke avond waarvoor Poetry o.a. samenwerkt met Mooie Woorden, het Utrechtse letterenpodium rond de millennials Lisa (Weeda), Nicky en Isabel en het Rotterdamse Art, Architecture & Designcollectief Studio Liminaal. De avond begint alvast goed met de openingsparade geregisseerd door Rajiv 'the Chief' Bhagwanbali en zijn team, waarin alle festivaldichters op hun best in de spotlights zullen staan.

Highlights zaterdag 10 juni

Tussen de eerste feature film 's ochtends vroeg en de Poetry Night Afterparty 's avonds laat beleef je op zaterdag 10 juni een bomvolle festivaldag met heel veel optredens van dichters, schrijf- en vertaalworkshops, interviews en themaspecials. Met Uitgeverij Atlas Contact presenteren we de gloednieuwe Nederlandse vertaling van Citizen: An American Lyric van Claudia Rankine. We gaan het hebben over poëtische science fiction, over first drafts of eerste versies, we gaan met Extra Extra op literaire kroegentocht en nog veel meer. Er staan food trucks met heerlijk eten, er is muziek, er zijn boeken en er is een open podium, het is een wereld op zich. Enjoy!

 Highlights zondag 11 juni

Hoe persoonlijker, hoe universeler. De inspirerende dichterlijke kijk op alledaagse of juist zeldzame gebeurtenissen doet ertoe en dat gaan we vieren! We zetten de poëzie van dove dichters in het zonnetje, center stage. We reiken prijzen uit: De C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut en de Brockway Prize voor de beste poëzievertaling uit het Nederlands. We vieren de verbeeldingskracht van kinderen tijdens Poetry Kids en de poëzie van BN-ers met Erik Jan Harmens en… 'een Bekende Nederlander' (surprise)? We brengen een ode aan de onvergetelijke Remco Campert, gaan op avontuur met een poëzieroute vol verrassingen op Katendrecht en nog veel meer. Poëzie, poëzie, poëzie, feest!  

Poëzie in gebarentaal

Op deze festivalzondag staat het programma in het teken van poëzie in gebarentaal en spoken sign. Zo zijn er optredens in gebarentaal van diverse dove dichters uit Nederland en België, en worden lezingen en interviews getolkt door schrijftolken en Tolken Nederlandse Gebarentaal. Hoogtepunt is het optreden van de Amerikaanse dove dichter Justin Perez. De expressieve Perez verzorgt ook een masterclass Visual Vernacular. In het gespreksprogramma ‘There is a sign for that’ staat de poëzievertaling in gebarentaal centraal. In de foyer van LantarenVenster bestel je in het Gebarencafé je drankje even makkelijk in gebaren- als in gesproken taal.

Poetry Kids op zondag

Je kindertijd de mooiste tijd van je leven? Ook als kind zit je hoofd vaak bomvol vragen en loop je al regelmatig tegen dingen aan waarvan je niet weet wat je er mee aan moet. Poetry International biedt raad! Samen met Studio Kleine Lettertjes presenteert het festival op zondagochtend 11 juni een actief poëzieprogramma voor kids, met een kindertalkshow en optredens van dichters met gedichten waar je iets aan hebt. Weet je even niet hoe iets aan te pakken, dan zijn er ook voor de jongsten onder ons al dichters die je de weg kunnen wijzen. Bij inloop kunnen de kinderen Silent Poetry-koptelefoons opzetten, luisteren naar ingesproken gedichten en verbeelden wat ze horen. Vrij entree, graag reserveren!

https://www.poetryinternational.com/en/

Datum:
9 juni 2023 / 11 juni 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0