Eerste overzicht van Op Art in 50 jaar in Schiedam

Op de tentoonstelling Eye Attack. Op Art en Kinetische Kunst in het Stedelijk Museum Schiedam houden veel kunstwerken je voor de gek.

Er draait iets wat eigenlijk stilstaat en het platte doek bolt op. De kunstenaars weten het oog te misleiden met lijnen, patronen en kleurvlakken. Voor het eerst in vijftig jaar is deze kunstvorm in Nederland op zo’n grote schaal te zien. De kunstwerken komen uit de periode 1950-1970.

Optical Art

De kunststroming met Victor Vasarely en Bridget Riley als belangrijkste vertegenwoordigers, werd in 1965 internationaal op de kaart gezet met een tentoonstelling in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Die show was een instant succes en reisde als blockbuster door Amerika. Van een groot aantal kunstenaars dat eraan meedeed, is nu werk te zien in Schiedam.

Op Art is een afkorting van Optical Art en knipoogt naar Pop Art. Codewoord van de kunst is beweging. Veel draait om illusie, je denkt dat er iets beweegt. Een van de hoogtepunten is het labyrint van François Morellet. De rode en blauwe blokjes zorgen voor een duizelingwekkend effect. Soms beweegt de kunst ook letterlijk.

Roots in Europa

De term Op Art is bedacht door een Amerikaanse journalist van Time magazine. Het klinkt daardoor als een Amerikaanse stroming. Toch liggen de roots in Europa. Victor Vasarely gaf de aftrap met een tentoonstelling in 1955 in Parijs. In Italië exposeerden kunstenaars veelal als collectief: Gruppo T en Gruppo N, al deden Bruno Munari en Enzo Mari onder eigen naam mee. Dat geldt ook voor een groep Spaanse beeldend kunstenaars die zich verenigden in Equipo 57.

Bijzonder aan Op Art is dat het snel werd opgepikt door vormgevers en designers. Dat was nog nooit zo gebeurd met een kunststroming. Al voor de opening in New York hingen de etalages van Seventh Avenue vol met Op-jurken.

Op Art domineerde de sixties, van asbak tot advertentie, van mode-outfit tot televisiedecor en medicijndoosje. David Bowie bracht zijn LP Space Oddity in 1969 uit tegen een achtergrond van werk van Vasarely. De Hongaarse kunstenaar ontwierp ook het logo van Renault.

Umberto Eco

Bij de tentoonstelling in 1962 van Italiaanse kunstenaars in de showroom van kantoorfabrikant Olivetti in Milaan verscheen een publicatie met een tekst van Umberto Eco, waarin hij pleit voor een nieuwe verhouding tussen mens en kunst. Het benadrukt het belang van kunst die voor het oog van de toeschouwer beweegt en van gedaante verandert.

Eye Attack is een samenwerking met het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken. Daar trok de tentoonstelling 229.000 bezoekers. Het staat daarmee ion de top 20 van hun best bezochte tentoonstellingen.

Met zijn geometrische figuren en patronen ligt Op Art in het verlengde van Zero, waar het Stedelijk Museum Schiedam eerder tentoonstellingen over maakte. Werk van Jan van Schoonhoven uit de museumcollectie is ook te zien. Het sluit naadloos aan bij Op Art. 

http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/nl/545eye-attack

Datum:
25 februari 2017 / 18 juni 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0