El Greco’s Pentecostés Hét Meesterwerk 2017 in de Nieuwe Kerk Amsterdam

Voor de serie Het Meesterwerk heeft het Museo del Prado in Madrid een genereuze bruikleen beschikbaar gesteld aan de Nieuwe Kerk Amsterdam. Het is El Greco’s Pentecostés (Pinksteren).

Het werk schittert in de gotische ruimte van de Nieuwe Kerk. Het werk vraagt om contemplatie en introspectie. De uitbeelding van de nederdaling van de Heilige Geest is gemaakt tussen 1597 en 1600, toen El Greco in Toledo verbleef. Het werk maakte onderdeel uit van een altaarstuk voor de kerk van het Seminarie van de Augustijnen in Madrid, het Colegio de Doña Maria de Aragon.

El Greco ook te zien

Andere delen van dat altaarstuk, gewijd aan de Annunciatie, de Doop van Christus, en de Verrijzenis, bevinden zich ook in het Prado. Pentecostés toont het moment dat de heilige Geest in vlammen neerdaalt op Maria en de apostelen. Het schilderij is geïnspireerd door het Pinksterverhaal uit het Nieuwe Testament.

De apostel rechts op het doek, die zijn ogen op de kijker richt, wordt wel gezien als El Greco zelf. Het expressionistische karakter van het werk, de kleurrijke vlakken, de ongebruikelijke verticale compositie en het onnatuurlijke licht verraden El Greco’s unieke handschrift. Dit krachtige werk biedt een perfect voorbeeld van zijn persoonlijke latere schilderstijl.

Kierewiet

El Greco (1541-1614) staat bekend als een van de spectaculairste kunstenaars ooit. Hij maakte furore met enkele altaarstukken, maar voldeed al snel niet meer aan de verwachtingen. Hij was kierewiet gevonden, dacht men tot ver in de negentiende eeuw. Een andere verklaring kon er niet zijn voor die bizarre, langgerekte figuren.

Vanaf 1860 werd hij herontdekt. Impressionisten als Manet en Degas waren de eersten. Picasso en Kandinsky zagen hem als een van de voorlopers van hun eigen baanbrekende kunst. In korte tijd groeide El Grecio uit tot de aartsvader van de avant-garde. Daarmee is hij uniek in de kunstgeschiedenis.

Zesde meesterwerk

Het is het zesde Meesterwerk in de Nieuwe Kerk, na De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhol’s The Last Supper (2012), Francis Bacon’s triptiek In Memory of George Dyer (2014) Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall/Fire Woman van Bill Viola (2015) en Marc Chagall’s Calvary (2016).   

https://www.nieuwekerk.nl/nieuws/el-grecos-pentecostes-is-meesterwerk-20...

Datum:
18 februari 2017 / 9 april 2017
Points of interest:
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0