Eli Content, ‘So much I gazed on beauty’ in Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum toont een eerbetoon aan Eli Content, een van de belangrijkste hedendaagse joodse kunstenaars van Nederland. In overzichtstentoonstelling Eli Content. So much I gazed on beauty zullen de hoogtepunten uit zijn eigenzinnige oeuvre van de afgelopen veertig jaar te zien zijn.  

De tentoonstelling toont ruim 90 werken, waaronder schilderijen, tekeningen, kunstenaarsboeken en installaties. In zijn beginjaren maakte de artistieke veelvraat Content vooral abstracte, sobere en minimalistische werken. In de loop der tijd werd zijn werk steeds figuratiever en kleurrijker. Eerst met verwijzingen naar de natuur en motieven van bladeren en dieren, later volgden menselijke figuren en recent ook portretten. De kunst die hij tegenwoordig maakt is opvallend direct en levenslustig. 

Jodendom als inspiratie

Joods-zijn betekent veel voor Content. Hij laat zich vaak inspireren door het scheppingsverhaal en het jodendom, maar eigentijdse zaken als striptekeningen, plastic speelgoed en medische handboeken kunnen hem evengoed inspireren. In de tentoonstelling is zijn voortdurende drang tot vernieuwing duidelijk zichtbaar. 

Droombos op zolder

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling maakte hij voor de zolder van het Kindermuseum een ‘Droombos’. Voor dit bos vol vreemde en clowneske figuren liet hij zich inspireren door de grote wandschilderingen die Chagall maakte voor het Joods theater in Moskou. Van november 2019 tot januari 2021 kunnen kinderen in het atelier aan de slag om zelf droomfiguren te maken. Het Droombos is een installatie gemaakt van afvalkarton en dus kwetsbaar. Bezoekers wordt gevraagd hier rekening mee te houden. Het Droombos is daarom niet toegankelijk voor groepen.

Over Eli

Eli Content wordt wel de ‘huiskunstenaar’ van het JHM wordt genoemd. Zijn werk is er al vaker tentoongesteld en het museum bezit een aantal belangrijke kunstwerken van zijn hand. Verder is zijn werk zowel in binnen- als buitenland te zien geweest, van het Stedelijk Museum en Museum Fodor in Amsterdam, tot het Jewish Museum in New York en de Barbican Art Gallery in Londen. 

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien     in het Joods Historisch Museum (JHM), Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het JHM is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

Afbeeldingen

1)  Eli Content (1943). Sterrenhemel, Maan nacht, Lentebloesem, For number one, Cecil Taylor. Du bist wie eine Blume, So hold und schön und rein, H. Heine, 2012. Courtesy kunstenaar en Galerie Onrust, Amsterdam. Foto: Peter Cox. Rechts: Eli Content (1943). Ein Fichtenbaum steht einsam, Er träumt von einer Palme, Einsam und schweigend trauert. 36 Buch der Lieder, H. Heine, 2011. Courtesy kunstenaar en Galerie Onrust, Amsterdam. Foto: Peter Cox, 2) Eli Content (1943). Zonder titel, 2017-2018. Collectie kunstenaar / courtesy Galerie Onrust, Amsterdam Foto: Peter Cox, 3 – 5) Droombos   

https://jck.nl/nl/tentoonstelling/eli-content

Datum:
29 november 2019 / 10 mei 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0