Elise ’t Hart – Cosy Corner | CODA Museum

Elise ’t Hart – Cosy Corner | CODA Museum

In het werk van beeldend kunstenaar Elise ’t Hart (1991) speelt geluid de hoofdrol. Doordat ze geluid archiveert, omschrijft en registreert in haar installaties, laat ze ons op een andere manier kijken én luisteren naar onze dagelijkse omgeving.

Dit uit zich vooral in haar langlopende project waarin ze sinds 2013 omgevingsgeluiden documenteert: het Instituut voor Huisgeluid. Dit archief is een groeiende verzameling van geluiden die we thuis tegenkomen. Denk aan die krakende vloer in de woonkamer! In de tentoonstelling Cosy Corner kun je een bezoek brengen aan het instituut en door het archief van geluiden struinen. 

Geluid en muziek

Geluid en muziek waren altijd als vanzelfsprekend aanwezig in het leven van ’t Hart, die opgroeide in een muzikantenfamilie. De huiselijkheid waar ze zo de nadruk op legt in haar werk was minder vanzelfsprekend; in haar jeugd voelde thuis door omstandigheden vaak als een veranderlijke en onveilige omgeving. Het gebrek aan vastigheid en veiligheid in haar eigen jeugd uit zich in haar langlopende fascinatie voor het begrip huiselijkheid. 

Huiselijkheid 

Elise ’t Hart dook speciaal voor deze tentoonstelling uitgebreid in de erfgoedcollectie van CODA, op zoek naar huiselijkheid. Zo nam ze geluiden op van rinkelende koffiekopjes en ging ze op zoek naar foto’s van huiskamers. De titel van de tentoonstelling, Cosy Corner, komt van een bijzonder meubelstuk uit de CODA collectie. Deze Cosy Corner werd ontworpen door Chris Wegerif, een vooraanstaande Apeldoornse architect en vormgever. 

Elise ’t Hart (Dordrecht, 1991) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze was artist in residence bij het Meertens Instituut. Haar werk was eerder te zien en te horen bij onder andere de Dutch Design Week en Kunstenfestival Watou.

Stream muziek van Elise 't Hart / Instituut voor Huisgeluid | Luister gratis naar nummers, albums, afspeellijsten op SoundCloud 

https://www.coda-apeldoorn.nl/  

Datum:
29 mei 2022 / 4 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0