Ellen Schippers - Lost in Transition

Afgelopen zondag was ik in de Red Stamp Art Gallery aan het Rusland in Amsterdam. Daar was de expositie ‘Ellen Schippers - Lost in Transition’ te zien. In de voorruimte waren zo’n 12 ‘stills’ te zien en in de achterruimte bewegende beelden uit een tweetal grote videoboxen en een tweetal platte hangende videoboxen in een witte lijst, waarvan een perfect hangend boven de schouw. Daarnaast twee fotostills in digitale frames.

Met het geluid van een zachte klassieke muziek zag je op ieder van de boxen langzaam bewegende vrouwen in een mistige atmosfeer. Iedere film was weer anders, samen creëerden een mooi en rustig beeld, steeds in beweging.

Theatrale gebeurtenissen

De expositie is samengesteld door galeriehoudster Sonia Arata. Ze schreef een uitvoerige toelichtende tekst waar ik de volgende fragmenten uit citeer.

“De artistieke productie van Ellen Schippers maakt gebruik van tal van expressieve elementen die de kunstenaar meesterlijk combineert tot een geheel. De elementen: het lichaam en zijn bewegingen, die door acteurs worden uitgevoerd, de zorgvuldige en gekalibreerde choreografie van gebaren, de make-up, de muziek, de soms opblaasbare beeldhouwkleding, woorden en poëzie, lichten en kleuren.

Het zijn theatrale gebeurtenissen, die met video zijn opgenomen. De focus van de kunstenaar is het creëren van contexten en gebeurtenissen die de aandacht van de toeschouwer oproepen, hem uit de alledaagse sfeer halen en hem langzaam naar een andere dimensie brengen. De kwaliteit van fascinatie en verleiding wordt gebruikt met het doel om emotioneel en mentaal contact te creëren: een soort sirene-lied dat kan fascineren met het doel de stille en intieme stem van de psyche door te geven.”

Herstel van de integriteit

In ‘Lost in Transition’ laat Ellen Schippers ons een psychisch en spiritueel universum zien, waarin, binnen het vertrouwde icoon van het vrouwelijke, iets scheef zit. Die situatie kan tot een goed einde komen als we het in zijn geheel zien: of het nu van het standpunt van het collectieve heilige vrouwelijke is, of dat we het alleen bekijken als iets afzonderlijks, in de vorm van een terugreis van de verwarring naar herstel van de integriteit, naar de gewenste kus van verlossing.”

Te zien tot en met 15 november.

Afbeeldingen: 1-4) filmstills, 5) Ellen Schippers, foto Patrycja Monika Jordense-Michalski.

    http://bit.ly/2xucqWE    http://bit.ly/1GLxmpo

Datum:
21 oktober 2017 / 15 november 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0