En toch was er kunst! Oostenrijk 1914 - 1918

De moord op de Oostenrijkse troonopvolger Aartshertog Franz Ferdinand op 28 juni 1914 in Sarajevo was de directe aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Honderd jaar na dato wijdt het Leopold Museum in Wenen een uitgebreide tentoonstelling aan het lot van de Oostenrijkse kunstenaars die actief waren tussen 1914 en 1918.

De oorlogservaringen van Egon Schiele, Albin-Egger-Lienz en Anton Kolig zijn het uitgangspunt voor de tentoonstelling. ‘Ik ben nu soldaat en heb net de moeilijkste veertien dagen van mijn leven meegemaakt’, schreef Schiele in 1915. Tijdens zijn militaire dienst schilderde hij Russische krijgsgevangenen en zijn superieuren.

Gustav Klimt

Anton Kolig meldde uit het oorlogsgebied: ‘Ik schilder in ellendige omstandigheden’. Albin Egger-Lienz dacht aan de Italiaanse frontlinie na over ‘de overzettelijke stap van het eeuwige lot’. Terwijl oorlogsschilders de gruwel van de oorlog vastlegden, waren tegelijkertijd grootschalige tentoonstellingen in Oostenrijk en in landen die niet aan de oorlog meededen.

Egon Schiele

Zelfs op het hoogtepunt van de oorlog maakte Kolo Moser zijn werken met intense kleuren. En werkte Gustav Klimt aan zijn vrouwen portretten, allegorieën en Attersee landschappen. Toen Klimt in 1918 stierf, tekende Schiele de kunstenaar op zijn sterfbed.   In oktober van hetzelfde jaar vereeuwigde hij zijn doodzieke vrouw Edith. In diezelfde maand – net voor het einde van de oorlog – bezweken ze beiden aan de Spaanse griep.

Een selectie van werken van hedendaagse kunstenaars uit Italië, Roemenië, Rusland en Servië, de landen met wie Oostenrijk-Hongarije aan de fronten vocht in de Eerste Wereldoorlog -  vormt een schakel naar het heden. Er zijn 200 werken te zien, 40 uit de collectie van het Leopold Museum, 30 uit de Leopold Collectie II en 130 uit openbare en privécollecties uit Oostenrijk en andere landen. Het geheel wordt gecomplementeerd met hedendaagse kunst.

Curatoren: Elisabeth Leopold,  Ivan Ristić, Stedan Kutzenberger

9 mei tot 15 september 2014

Datum:
9 mei 2014 / 15 september 2014

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1