Expositie Keramiekprijs De Kei 2023 te zien in Museum Prinsenhof Delft

Expositie Keramiekprijs De Kei 2023 te zien in Museum Prinsenhof Delft

Rachel de Joode is zondagmiddag 12 november uitgeroepen tot winnaar van Keramiekprijs de Kei 2023. De feestelijke uitreiking vond plaats in Museum Prinsenhof Delft, waar vanaf nu t/m 14 januari de expositie met hedendaags keramiek van de 15 geselecteerde kunstenaars is te zien.

Na het welkom door Stef Breukel namens de Stichting Keramiek Promotie Delft (SKPD), de toelichting van juryvoorzitter Fred Wartna en een muzikaal intermezzo van Ronald Snijders was het de eer aan initiatiefnemer Bert van Meggelen en Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft, om de prijs aan Rachel de Joode uit te reiken. Zij ontving een cheque ter waarde van 7.500 euro.

Het werk van Rachel de Joode getuigt volgens de jury van een uitzonderlijke artistieke kwaliteit en is in een wereld die overspoeld wordt door al dan niet gemanipuleerde beelden zeer actueel en relevant. Rachel de Joode stoeit in haar werk met fotografie, schilderkunst en klei. Intelligent speelt ze met de verschillende materiaaleigenschappen. Tegelijkertijd laat ze zien hoe digitale beelden ons op het verkeerde been kunnen zetten.

‘Ik geloof sterk in de kracht van kunst. Kunst kan ons inspireren en ons laten nadenken over de wereld om ons heen. Mijn doel als kunstenaar is om mooie dingen te maken maar ook om de kijker uit te dagen met een speelse blik naar de omgeving te kijken en vragen te stellen. Mijn werk is altijd in beweging, net als het leven. Het mooie aan deze prijs vind ik dat mijn werk nu weer in een heel ander daglicht staat. Ik kijk er naar uit om met vernieuwde energie verder te gaan en nog meer werk te maken!’ - Rachel de Joode – winnaar De Kei 2023

Te zien in de expositie

In het museum is een nieuwe installatie van Rachel de Joode te zien. Daarnaast is werk tentoongesteld van de volgende kunstenaars: Keeley Hafter – zij verraste het publiek tijdens de uitreiking op een live performance -, Jennifer Tee, Natasja Alers, Bas van Beek, Hans van Bentem, Wim Borst, Mieke de Groot, Hans Meeuwsen, Adriaan Rees, Olav Slingerland, Suzie van Staaveren, Mariëtte van der Ven, Yuk-Kan Yeung en Nataliya Zuban.

Maak Keramiek Mee

Museum Prinsenhof Delft zet een jaar lang keramiek in de spotlights onder de noemer Maak Keramiek Mee. Het museum heeft een omvangrijke permanente collectie 17de en 18de eeuws aardewerk, waaronder het wereldberoemde Delfts Blauw. In februari 2024 opent de tentoonstelling Pioniers in Keramiek, waarin innovatief historisch keramiek zij aan zij getoond wordt met werk van hedendaagse makers. Voor het stadsprogramma De Delftse blik werkt kunstenaar Yuro Moniz samen met Delftse gemeenschappen aan een monumentaal kunstwerk van keramiek. In een uitgebreid activiteitenprogramma nodigt het museum een breed publiek uit kennis te maken met het keramiekambacht.

‘Er waait een frisse en vernieuwende wind door het keramiekambacht. En dat smaakt naar heel veel meer. Er is volop ruimte voor het experiment. Dat zien we duidelijk terug in het werk van de 15 genomineerden voor De Kei. Deze expositie nodigt ook uit om met een nieuwe blik naar onze historische aardewerkcollectie te kijken.’ – Janelle Moerman - directeur Museum Prinsenhof Delft

Over Keramiekprijs De Kei

Keramiekprijs De Kei levert een bijdrage aan de vergroting van de bekendheid en waardering van keramische kunst van Nederlandse kunstenaars of kunstenaars werkend in Nederland. Keramiekverzamelaars Ankie Maessen en Bert van Meggelen hebben de prijs in 2020 ingesteld als erkenning en stimulans voor Nederlands talent op het gebied van keramiek als kunstvorm. Keramiekprijs De Kei wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een keramist van uitzonderlijke kwaliteit.

De organisatie van Keramiekprijs De Kei is in handen van de SKPD (Stichting Keramiek Promotie Delft) in samenwerking met Museum Prinsenhof Delft en Galerie Terra Delft.

De jury van Keramiekprijs De Kei bestond dit jaar uit: Fred Wartna (voorzitter), Annemie Boissevain (eigenaar Galerie De Witte Voet Amsterdam), Jan de Bruijn (conservator moderne toegepaste kunst en vormgeving Kunstmuseum Den Haag), Wendy Gers (conservator moderne en hedendaagse keramiek Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden) en Esther van der Hoorn (conservator toegepaste kunst Museum Prinsenhof Delft).

Over Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft vertelt verhalen aan de hand van 3 thema’s: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters. Daarnaast is er altijd een wisselende tentoonstelling te zien en biedt het programma de Delftse Blik ruimte voor andere perspectieven.

Afbeeldingen

1) Rachel de Joode installeert haar werk in Museum Prinsenhof Delft - foto Stef Breukel, 2) Prijsuitreiking (vlnr Bert van Meggelen, Rachel de Joode en Janelle Moerman) - foto Koos Bommelé, 3) affiche    

https://prinsenhof-delft.nl/   

Datum:
12 november 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0