Fake me Hard | AVL Mundo Rotterdam

Fake me Hard | AVL Mundo Rotterdam

Fake me Hard focust op een samenleving die in toenemende mate wordt bepaald door algoritmische logica, data-extractie en fake news.

Meer dan 50 kunstenaars en auteurs maken met grootschalige installaties, performances en games deze complexe wereld tastbaar. Plus: een reflectie hoe mens en tech veilig kunnen samenwerken.

Grondstof en slaaf

Fake me Hard toont de verleiding en bedreiging van door big tech gekoloniseerde samenlevingen. Mens en technologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar inmiddels zijn we de grip behoorlijk kwijtgeraakt.

Dat leidt tot inzichten (waren we ooit wel in controle dan?) maar stelt ons ook voor nieuwe uitdagingen. In ruil voor gemak zijn we massaal tot grondstof en slaaf geworden. We zullen onze identiteit, integriteit en bewegingsruimte opnieuw moeten bevechten in een taal van nullen en enen die niet langer de onze is.

Post-truth samenleving

Deepfakes en fake news zetten ons op het verkeerde been terwijl de mythen en verhalen waarmee wij on verbinden met moeite overleven. Fake me Hard laat zien en ervaren hoe de post-truth samenleving ons op een diep en existentieel niveau raakt.

Het gaat niet zozeer om wij versus zij, discussies over wie de waarheid in pacht heeft. Een dieperliggende zorg is het groeiend besef dat de algoritmische logica onze manier van betekenisgeving langzaam maar zeker ondermijnt.

Fake me Hard neemt hierbij geen stelling tegen technologie, maar laat zien hoe meebewegen met en terugpraten tegen artificiele intelligentie (AI) ons gaat helpen om nieuwe 21e eeuwse vaardigheden te ontwikkelen.

Human awareness

Daartoe dienen we niet enkel te investeren in het ‘robot-proof’ maken van mensen, maar ook, juist, in het ‘human aware’ maken van AI en algoritmes. Zodoende biedt Fake me Hard handelingsperspectief hoe te navigeren in een complexe werkelijkheid.    

AVL Mundo in Rotterdam wordt omgetoverd tot een plaats waar de impact van technologie op ons leven wordt geanalyseerd en binnenstebuiten gekeerd. De tentoonstelling, podcast On Deception en educatieve FakeMeHardCore-games gaan over big data, algoritmes, deepfakes en fake news in de 21e eeuw en bieding ontsnappingsroutes voor jong en oud.  

https://www.avlmundo.org/

Datum:
30 juni 2021 / 15 augustus 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0