Feest aan Zee: Klederdracht uit Scheveningen en Spakenburg

In het kader van Feest aan Zee is de fototentoonstelling met vrouwen in klederdracht uit Scheveningen en Spakenburg van Het Wilde Oog van 24 februari t/m 15 maart in het Atrium Den Haag te zien.

Zij zijn geregisseerd in museale omgevingen door theatermakers Hans Lemmerman en Inge van Run, zoals het Gemeentemuseum Den HaagMuseum Voorlindenmuseum Beelden aan Zee en Hemels Gewelf, Kijkduin (James Turrell, Kijkduin). Vanuit de mentaliteit Kijk Wild & Denk Lenig zie je Annie, Corrie, Tini, Hendrikje, Mengsje en Wijmpje, zoals je ze nog nooit hebt gezien! 

Verbondenheid met de streek

In 2000 namen drie vrouwen in klederdracht uit Spakenburg de uitnodiging aan van kunstenaars duo Hans Lemmerman en Inge van Run, oftewel Het Wilde Oog, om de wereld van de kunst te betreden. En dat tijdens een omslagpunt in de geschiedenis. Vrouwen die in hun kleding de verbondenheid met de streek uitdrukken zijn binnenkort voorgoed verleden tijd. De Spakenburgse Dames Koelewijn en Kuis hebben in die 17 jaar een uitzonderlijke maatschappelijke en culturele prestatie geleverd. Zij laten met hun dracht zien dat ze in een traditie staan én ze hebben de moed om zich open te stellen voor (hedendaagse) kunst. Als decor niet langer een molen, een haven of een dijkhuis. Wel meesters als Dudok of Gerrit Rietveld en hedendaagse heldinnen als Marlene Dumas en Claudy Jongstra. Dat schept ruimte, geeft adem, biedt visuele spanning en zet de verbeeldingskracht in werking. 'Kijk Wild & Denk Lenig!' 

Annie, Corrie, Tini, Hendrikje, Mengsje en Wijmpje 

Corrie, Hendrikje en Wijmpje staan vol toewijding in museale en architectonische settings. Van Stedelijk Museum Amsterdam tot NS Arnhem (UN Studio). Drie Scheveningse vrouwen (Annie, Corrie en Tini) zijn in het kader van Feest aan Zee ook op kunst-avontuur gegaan. In het Gemeentemuseum, Beelden aan Zee, Voorlinden en in Kijkduin (Hemels Gewelf). Geleend erfgoed van Muzee en Het Nationale Theater krijgt met deze Scheveningse Diva's nieuwe betekenis door de enscenering van Het Wilde Oog. 

Het Wilde Oog 

De tot professionele theatermakers opgeleide Wilde Ogers zijn in hun regie streng én speels. De strengheid wordt bepaald door het kadreren, het formalistisch een compositie maken. De vrijheid zit in het onszelf toe-eigenen van diverse beeldingrepen. We vinden het de kunst om beelden voorbij het verstand te laten glippen. Een spel te spelen met werelden die naast elkaar bestaan. Die op elkaar ingrijpen en met elkaar botsen. Om van daaruit een potentiële betekenis te doen ontstaan. 

Feest aan Zee

Precies 200 jaar geleden richtte Jacobus Pronk het eerste badhuis van Scheveningen op. Twee eeuwen later gaan strand en stad voor de wind. Van Plein tot Pier biedt Den Haag zijn bezoekers in 2018 extra veel vertier. Grootse publiekstrekkers zoals de Unox Nieuwjaarsduik, de finish van de Volvo Ocean Race en het Internationale Vuurwerkfestival. Historie en nostalgie drijven tijdens het feestjaar boven in exposities, festivals en voorstellingen. De agenda barst van de activiteiten, maar kenners weten… elke dag aan zee heeft zijn charme. De badplaats zorgt er voor dat bezoekers van Den Haag de zilte verleiding niet kunnen weerstaan! 

Na het Atrium Den Haag, is de expositie in Muzee Scheveningen en de Bibliotheek Den Haag te zien.

Meer informatie is te vinden op www.hetwildeoog.nl en www.feestaanzee.nl.

Foto's: Het Wilde Oog en Atrium Den Haag

Datum:
24 februari 2018 / 15 maart 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0