Feest der Letteren

Op zaterdag 28 februari vindt het jaarlijkse ‘Feest der Letteren’ weer plaats in de Bijenkorf in Amsterdam. Auteurs signeren niet alleen hun boeken, maar worden ook geïnterviewd en lezen voor uit eigen werk. Dit alles gebeurt op de eerste etage, in de Lichthal, en de vierde verdieping van het warenhuis aan de Dam.

15-minuten gesprekjes
Dit jaar worden de interviews afgenomen door Frénk van der Linden. Van der Linden, zelf auteur, ontvangt elk kwartier een andere auteur. Zijn reeks zal om drie uur starten en eindigen om vijf uur. In die twee uur interviewt hij: Bert Wagendorp, Joris Luyendijk, Thera Coppens, Thomas Heerma van Voss, Abdelkader en Saida Benali, Gustaaf Peek, Niña Weijers en Mano Bouzamour.

Onbedoelde literatuur
Het populaire literaire tijdschrift Das Magazin werkt dit jaar ook mee aan het literaire evenement. Zes auteurs zullen voorlezen uit Onbedoelde Literatuur. Deze ‘onbedoelde’ literatuur bestaat uit alledaagse, geschreven teksten: gesprekken via social media, Whatsapp, maar ook e-mailconversaties of briefwisselingen met bijvoorbeeld de zorgverzekering. Carolien Borgers, cabaretière, zal de voordrachten aan elkaar praten en zal daarnaast voor muziek zorgen. Borgers zal daarnaast Tefke van Dijk interviewen. Zij analyseerde boodschappenbriefjes voor onder andere de Volkskrant en bundelde de leukste in haar boek Psychologie van het Boodschappenbriefje.
Dit programmaonderdeel start om vijf uur en zal duren tot zeven uur in de avond. Elke auteur zal tien minuten voordragen uit eigen werk. De auteurs die aan dit onderdeel meedoen zijn wederom Niña Weijers en Thomas Heerma van Voss. Daarnaast zullen ook Herman Koch, Marten Mantel, Marjolijn van Heemstra en Arie Boomsma voordragen uit hun ‘onbedoelde’ literatuur.

Bekende auteurs
Naast bovenstaande auteurs zijn er nog een groot aantal bekende auteurs aanwezig die tussen drie en vijf uur in de middag hun werk signeren in de Lichthal op de eerste verdieping. Peter Buwalda, Remco Campert, Peter d’Hamecourt, Jeroen Henneman, Esther Gerritsen, Daan Heerma van Voss, Charlotte Mutsaers, Griet op de Beeck, Jan Paul Schutten, Frans Thomése, Floor Rieder en Solomonica de Winter

Niña Weijers
Weijers werd in 1987 geboren in Nijmegen. Ze studeerde literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write now! Van 2009 tot 2014 werkte ze voor het Amsterdamse academisch culturele centrem SPUI25 als programmamaakster. Tegenwoordig heeft ze, samen met Simone van Saarloos, een eigen talkshow Weijers & Van Saarloos. Weijers recenseert voor De Groene Amsterdammer en schrijft voor hun website columns. Daarnaast is zij redacteur bij De Gids. In mei 2014 kwam haar debuutroman De consequenties uit bij uitgeverij Atlas Contact. Datzelfde jaar won het de Anton Wachterprijs.

Thomas Heerma van Voss
Thomas werd geboren in 1990 in Amsterdam. Hij is de zoon van oud-omroepbaas Arend Jan Heerma van Voss en sociologe Christien Brinkgreve en de jongere broer van Daan Heerma van Voss. Hij volgde het middelbare onderwijs aan het Vossius Gymnasium in Amsterdam. Daarna ging Thomas studeren: Engels in Londen en Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam (2009-2012). In 2009 debuteerde hij met De Allestafel. In 2013 volgde zijn tweede roman Stern. Vorig jaar kwam zijn verhalenbundel De derde persoon uit. Ondertussen publiceert Thomas in meerdere tijdschriften tegelijk. Zo schrijft hij artikelen, verhalen en interviews voor onder andere Das Magazin, Tirade, Trouw, de Volkskrant, De Correspondent, De Gids en Vrij Nederland. Zijn broer Daan was, samen met Daniël van der Meer en Reinjan Mulder, in 2009 Uitgeverij Babel & Van Voss gestart. Nadat Daan was afgehaakt, raakte Thomas bij de uitgeverij betrokken. Over zijn tijd als redacteur bij deze niet geheel succesvolle uitgeverij schreef hij in 2014 het essay Onzichtbare boeken.

Datum:
28 februari 2015
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0