Feest, het nooit verschenen boek van Ed van der Elsken

Feest, het nooit verschenen boek van Ed van der Elsken

Het Rijksmuseum en Nederlands Fotomuseum hebben een ontwerp voor een nooit uitgegeven fotoboek ontdekt in de nalatenschap* van Ed van der Elsken (1925 - 1990). Eind 2019 verwierven beide musea de nalatenschap van de bekende Nederlandse fotograaf. Onder de vele verrassingen en vergeten foto’s was ook het ontwerp voor het fotoboek feest, dat Van der Elsken tussen 1950-1960 maakte.

Hij putte uit oud en nieuw werk en maakte een ontwerp dat een aaneenschakeling is van feestelijke gebeurtenissen: plezier, gejuich, dans, muziek, kermis, carnaval, opwinding en extase, maar ook dronkenschap en uitputting in de late uurtjes. Hij combineerde de afzonderlijke foto’s tot sprankelende en ritmische paren, waardoor het plezier van de pagina’s afspat. feest bevat een aaneenschakeling van feestelijke gebeurtenissen en de roes die daarop volgt.

Postume uitgave  

Om onbekende redenen is het nooit tot een publicatie gekomen. De twee musea geven, in overleg met de familie, het boek nu postuum uit. Het boekontwerp maakt ook een onderdeel uit van de tentoonstelling Ed van der Elsken: Crazy World, die op 30 oktober opent in het Rijksmuseum.

Het boek dat op 24 oktober verschijnt, wordt ingeleid door Birgit Donker, directeur Nederlands Fotomuseum en Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum. De samenstelling en het nawoord zijn verzorgd door Mattie Boom en Hans Rooseboom, conservatoren fotografie Rijksmuseum.

* De nalatenschap van Ed van der Elsken is voor een groot deel geschonken door Anneke Hilhorst en deels aangekocht dankzij het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Fotografie en Video en haar Dura Kunstfonds), deelnemers van de BankGiro loterij, Paul Huf Fonds/Rijksmuseum Fonds en het Marque Joosten & Eduard Planting Fonds/Rijksmuseum Fonds.

Agenda  

24 oktober 2020  - feest verkrijgbaar in de boekhandel 

30 oktober 2020 - 10 januari 2021 - tentoonstelling Ed van der Elsken: Crazy World, Rijksmuseum Amsterdam

In de tentoonstelling staat het werkarchief van de fotograaf centraal. Met de verwerving van Ed van der Elskens artistieke nalatenschap samen met het Nederlands Fotomuseum is het nu bij uitstek mogelijk een inzicht te geven in de werkwijze van een van de bekendste Nederlandse fotografen. De ruim 100 objecten - waaronder het ontwerp voor het fotoboek feest - laten zien hoe Van der Elsken te werk ging en maken het mogelijk om over zijn schouder mee te kijken.

Ed van der Elsken: Crazy World is gemaakt in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door Fonds 21. Lees meer

30 oktober 2020 - tentoonstelling Ed van der Elsken, het Nederlands Fotomuseum Rotterdam
Mini-expositie met 7 foto’s uit het boek feest in combinatie met de bijhorende contactvellen. Deze maken duidelijk hoe Ed van der Elsken te werk ging en welke keuzes hij tijdens het fotograferen en later in de Donkere Kamer maakte. 

feest Ed van der Elsken
€ 19,50 | Nederlands | ISBN
978-94-6208-606-7
ook verkrijgbaar in het Engels ISBN 978–94–6208–607–4

https://www.youtube.com/watch?v=qH6PehR0Db0

https://www.rijksmuseum.nl/
https://www.nederlandsfotomuseum.nl/

Datum:
24 oktober 2020 / 10 januari 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0