Feestelijke opening van tentoonstelling ‘Het Sportboek’

Haagse Dingen was te gast bij de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Het Sportboek. De mooiste sportverhalen’op vrijdag 11 november 2016. Een tentoonstelling gezamenlijk gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek en Museum Meermanno.

Tijdens deze opening sprake Hildelies Balk-Pennington de Jongh, sectorhoofd Marketing en Diensten van de KB, en Rickey Tax, directeur Museum Meermanno, Anne Rademakers, collectiespecialist Cultuurgeschiedenis van de KB, de verhalen achter ‘Het Sportboek’.
Dr. Marjet Derks, hoogleraar Sportgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, vertelde over het belang van sportgeschiedenis in sociaal en cultureel perspectief. Ook Michael Boogerd, oud-profwielrenner, vertelde zijn mooiste sportverhaal en opende hiermee de tentoonstelling.

Sportgeschiedenis in boeken en objecten

Sportboeken zijn er in veel verschillende soorten: jubileumuitgaven, biografieën, stripverhalen, glossy tijdschriften en brochures. De expositie ‘Het Sportboek’ toont de Nederlandse sportgeschiedenis aan de hand van honderden sportboeken uit de collectie van de KB en objecten uit de collectie van het NOC*NSF.

De bezoeker wordt meegenomen in de verhalen over grote helden, clubliefde en oranjekoorts, de rol van de media en de maatschappelijke betekenis van sport. Van 15de-eeuws handschrift tot judopak van Anton Geesink en autobiografie van Johan Cruijff. Sport lijkt een recente uitvinding, maar het oudste boek dat te zien is, is een Luiks gebedenboek uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Het meest recente boek is de pas verschenen autobiografie van Johan Cruijff. Aan het ‘fenomeen Cruijff’ is een aparte vitrine gewijd.

Sport is emotie en houdt de gemoederen flink bezig

Zie bijvoorbeeld de talloze boeken en tijdschriften over de Olympische Spelen, clubliefde en Oranjekoorts. Behalve boeken zijn ook bijzondere boekobjecten uit de erfgoedcollectie van NOC*NSF te zien, zoals het judopak van Anton Geesink, de schaatsen van Sjoukje Dijkstra en de fiets van Joop Zoetemelk.  

Het Sportboek

De mooiste sportverhalen. De tentoonstelling ‘Het Sportboek. De mooiste sportverhalen’ is te bezoeken t/m 5 februari 2017 in Museum Meermanno | Huis van het Boek, Prinssegracht 30, Den Haag

http://www.meermanno.nl/

Datum:
11 november 2016 / 5 februari 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0