Felipe Pantone - Prospective | Kunsthal Rotterdam

Felipe Pantone - Prospective | Kunsthal Rotterdam

Kleur, licht en beweging staan centraal in het werk van de Argentijns-Spaanse kunstenaar Felipe Pantone (1986). Gestart als graffiti artist en geïnspireerd door kinetische kunstenaars Carlos Cruz-Diez en Jesús Rafael Soto creëert Pantone met zijn hedendaagse werk een sensatie van optische vibratie.

Speciaal voor de tentoonstelling in de Kunsthal maakt hij een site-specific installatie, die samen met een selectie bestaande en nieuwe werken HAL 4 én de ‘luie trap’ transformeren in een explosie van kleur. Prospective neemt het publiek mee in de futuristische wereld van Pantone, waarin technologie en street-art samenkomen.

Licht en kleur zijn voor Pantone de essentie van beeldende kunst. Hij is gefascineerd door de snelheid van digitale beelden en onderzoekt in zijn werk de transitie van het analoge beeld uit het verleden naar het gedigitaliseerde beeld van het heden. Met zijn werk blikt hij vooruit op het ultra dynamische beeld van de toekomst. Pantone vergelijkt het tempo van het spuiten van graffiti met de snelheid van nieuwe technologieën, en vertaalt deze in felgekleurde muurschilderingen, schilderijen, (video)installaties en sculpturen. Hij maakt gebruik van verschillende software elementen zoals de computer glitch, pixels en QR-codes en verwerkt deze tot abstracte, kleurrijke composities. Hiermee geeft Pantone tactiele waarde aan wat zich normaal in de digitale wereld afspeelt.

Transformeren en manipuleren

De site-specifc installatie Subtractive Variability Dimensional vult de ruimte boven de trap naast HAL 4. De bijna achttien meter lange installatie bestaat uit grote, gekleurde schijven. Pantone stelt met dit werk het publiek in staat beweging en kleur te manipuleren: door als kijker van positie te veranderen, transformeren de gekleurde panelen en lijkt het werk te bewegen.

De tentoonstelling presenteert daarnaast een selectie kunstwerken die de bezoeker onderdompelt in de verleidelijke, kleurrijke en levendige beeldtaal van Pantone. In de video[1]installatie Infinite Scroll (2023) verbeelden verschillende kleurelementen, afgewisseld door zwart-wit patronen, het eindeloze scrollen op Instagram en TikTok. De talrijke kleurvariaties in het werk Planned Iridescence (2023) symboliseren digitale ontmoetingen. Pantone maakt gebruik van UV-lak, die hij op grote panelen aanbrengt. Afhankelijk van de kijkrichting, ervaart de bezoeker steeds een andere waarneming van kleur.

Het schilderij Optichromie (2019) vormt een eerbetoon aan het werk van kunstenaar Carlos Cruz-Diez. Door de contrasten van kleuren met behulp van graffiti te verhogen, blijven er naast verzadigde kleuren, slechts zwart-witte op-art elementen over. Met W3Structural (2023) - een gekleurd raam dat de digitale straatcultuur verbeeldt – speelt Pantone eveneens met contrast. Het werk lijkt optisch te vibreren en oogt vanuit geen enkele hoek hetzelfde. Waar Pantone met zijn kunstwerken de indruk van beweging wil wekken, probeert hij met Aerosolid Impulse (2023) deze juist vast te leggen. Hij bundelt de kenmerkende aspecten van graffiti – de snelheid, bewegelijkheid en wrijvingsloosheid van de spuitverf – in een felgekleurde, fluïde ogende, 3D geprinte sculptuur.

Felipe Pantone

Felipe Pantone (1986, Buenos Aires) woont en werkt in Valencia, Spanje. Hij start op twaalfjarige leeftijd met graffiti, waarmee hij later onder de naam PANT1 een internationale reputatie in de graffiti-wereld verwerft. Met zijn explosieve kleurgebruik en kinetische patronen in grote muurschilderingen zet Pantone openbare ruimtes naar zijn hand. Tot zijn openbare installaties behoren onder andere de mozaïek aan de Polytechnische Universiteit van Valencia - waaraan Pantone tevens is afgestudeerd in Fine Art – en muurschilderingen in onder meer Portugal, Brazilië en de Verenigde Staten. Zijn werk wordt wereldwijd in verschillende galeries getoond, van Londen tot aan Tokio. Pantone heeft daarnaast verschillende samenwerkingen op zijn naam staan met onder meer PUMA, Adidas en Hennessy.   

Over Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam is een van de toonaangevende culturele instellingen in Nederland, gelegen in het Museumpark in Rotterdam. Ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas in 1992, biedt de Kunsthal zeven verschillende tentoonstellingsruimtes. Jaarlijks presenteert de Kunsthal een gevarieerd programma van circa 23 tentoonstellingen. Omdat er altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen zijn, biedt de Kunsthal een avontuurlijke reis door verschillende werelddelen en kunststromingen. Cultuur voor een breed publiek, van moderne meesters en hedendaagse kunst tot vergeten culturen, fotografie, mode en design. Bij de tentoonstellingen wordt een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd. Volg de Kunsthal op www.kunsthal.nl | Facebook | Twitter | YouTube | Instagram

https://www.kunsthal.nl/nl/#tijdli

Datum:
29 april 2023 / 1 oktober 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0