Fernand Léger in BOZAR Brussel met ‘Schoonheid alom’

BOZAR brengt met een grote retrospectief hulde aan een van de bekendste moderne kunstenaars: Fernand Léger. In het thematische parcours in BOZAR in Brussel komen alle facetten van Fernand Légers werk en persoonlijkheid aan bod dankzij een 100-tal werken en een ruime selectie aan archiefmateriaal.

De tentoonstelling belicht hoe hij de schilderkunst vernieuwde door inspiratie te putten uit het dagelijkse leven en door linken te leggen naar andere kunstdisciplines zoals poëzie, film, podiumkunsten en architectuur.

Kubisme

De Franse kunstenaar Fernand Léger (1881-1955) is een van de bekendste figuren van de moderne kunst. Hij startte zijn carrière aanvankelijk als leerling-architect in Normandië, om zich daarna op schilderen toe te leggen. Hij ontwikkelde zijn eigen interpretatie van het kubisme nadat hij aan het begin van de 20e eeuw in Parijs het werk van Cézanne leerde kennen.

Fernand Léger was kroongetuige van een bijzonder periode in de geschiedenis en maakte de opkomst van de stedelijke en industriële samenleving van nabij mee, wat hem sterk inspireerde: "Het schone is geen aparte, hiërarchische categorie. Schoonheid is overal, in de orde van een reeks kookpannen tegen een witte keukenmuur net zo goed als in een museum."

Met deze quote haalde Léger de hiërarchie tussen de ‘Schone Kunsten’ en het alledaagse onderuit. In zijn werk duiken dan ook regelmatig stadsbeelden op met zijn kenmerkende mens-machines, publiciteitstypografie, en ingenieuze buis- en radarwerken. Zijn beeldtaal van grote kleur- en vormcontrasten drukt de dynamiek uit van een maatschappij in volle bloei.

Lofzang op het leven

Zijn kunst leest als een lofzang op het leven van de gewone mens. Léger wilde moderne kunst creëren die toegankelijk is voor iedereen. Vanuit deze overtuiging engageerde hij zich vanaf de jaren ’30 voor sociale vooruitgang. Deze ambitieuze overzichtstentoonstelling komt exact 80 jaar na de grote tentoonstelling die de schilder zelf organiseerde in het Paleis voor Schone Kunsten in 1938.

Het laatste retrospectief van Léger in België was in 1956, ook in het Paleis voor Schone Kunsten. Fernand Léger, Le Transport des forces, 1937 Centre national des arts plastiques, dépôt au Palais de la découverte, Paris

‘Schoonheid alom’ traceert het volledige parcours van de kunstenaar en blikt terug op vijftig jaar creativiteit. Het parcours met zo’n 100 kunstwerken is opgebouwd uit zes hoofdstukken (Snelheid & machines, Poëzie, Cinema, Circus & dans, Architectuur, Politiek engagement).

Le Transport des forces

Blikvanger in de eerste zaal is ongetwijfeld het monumentale schilderij Le Transport des forces (1937), dat maar liefst 8 meter breed is. De tentoonstelling belicht op een originele manier hoe de kunstenaar de schilderkunst heruitvond, geïnspireerd door de wereld om zich heen en door constante uitwisseling met verschillende kunstdisciplines.

Léger haalde de schilderkunst letterlijk uit haar kader en palmde ook het beeldscherm, het podium en zelfs de muren van de stad in. In zijn constante zoektocht naar vernieuwing waagde hij zich aan de meest uiteenlopende kunstvormen, van prentenboeken over balletdecors en muurschilderingen tot experimentele films.

Omgekeerd sijpelden al deze invloeden zijn schilderkunst binnen. ‘Fernand Léger. Schoonheid alom’ heeft ook veel aandacht voor de vele artistieke samenwerkingen die Léger aanging met architecten (Le Corbusier, Charlotte Perriand, Robert Mallet-Stevens...), regisseurs (Abel Gance, Marcel L'Herbier…), dansers (Jean Börlin), muzikanten (Darius Milhaud, Arthur Honegger…) en dichters (Blaise Cendrars).

Centre Pompidou

Deze monografische tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt dankzij de bijzondere steun van het Centre Pompidou, Musée national d’art moderne, Paris, dat verschillende werken bruikleent zoals La Noce en Composition aux deux Perroquets. Deze worden aangevuld met meesterwerken uit openbare en privécollecties wereldwijd. Fernand Léger.

Op uitnodiging van BOZAR stelt Belgisch kunstenaar Benoit Platéus een installatie voor, Schrank. De voormalige laureaat van de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst (2003) is net zoals Léger gefascineerd door de observatie van het dagelijkse leven. Zijn werk balanceert voortdurend tussen verschillende media: fotografie, video, tekening en sculptuur.

Programma

Naar aanleiding van Fernand Léger. Schoonheid alom presenteert BOZAR verder een multidisciplinair programma. De film L’Inhumaine wordt vertoond met live orkestmuziek. Schrijvers laten zich inspireren door een werk van Léger en schrijven teksten voor de bezoekersgids.

Kom ook luisteren naar de schrijvers zelf tijdens de literaire nocturne in de expo op 29 mei (Geneviève Damas, Hazim Kamaledin, Marc Reugebrink, Niña Weijers, Isabelle Wery, e.a.). Voor kinderen en jongeren zijn er rondleidingen op maat en naar goede gewoonte een Family Day (11.03.2018). Meer informatie hierover volgt op www.bozar.be.

Het Paleis voor Schone Kunsten viert zijn 90ste verjaardag in 2018. De tentoonstelling Fernand Léger. Schoonheid alom vormt de aftrap van de festiviteiten.

Datum:
9 februari 2018 / 3 juni 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0