Film Vredespaleis – affiches WO I, brieven Franse soldaat, Europeana Collectie Dag

Met de tentoonstelling Eerste Wereldoorlog en Vredespaleis werd in november 2014 uitgebreid stilgestaan bij de herdenking van 100 jaar eerste Wereldoorlog. Zie:

Er was een expositie van affiches over de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast waren er de brieven, foto’s en memorabilia van de Franse soldaat Reymond Molle onder de titel Letters of a soldier in the First World War. Reymond Molle kwam in de Eerste Wereldoorlog op 17 april 1915 om het leven in een gevecht in de Vogezen.

Daarnaast was er Europeana Collectie Dag. Iedereen kon persoonlijke documenten, foto’s, memorabilia en verhalen laten oploaden naar het pan-Europese digitale archief. 

Kerstnacht 1914

Op 23 december is er in dit verband in het Vredespaleis een vertelling over de Kerstnacht 1914. Het was enkele maanden na het begin van de Eerste Wereldoorlog. Britse, Franse en Duitse soldaten hadden vanuit hun loopgraven wekenlang op elkaar geschoten. Ze hoopten allemaal met Kerst weer thuis te zijn, maar zaten intussen vast in de wurggreep van kanonnenvuur en geweersalvo’s, van ziekte, honger en dood.

Vele duizenden soldaten waren gesneuveld in het Niemandsland tussen de vijandelijke loopgraven in. Ze konden niet eens begraven worden, dat was veel te gevaarlijk. Niemand waagde het om uit zijn eigen loopgraaf te komen. Tot die ene Kerstavond van 1914 aanbraak.

Als je wil weten hoe het verder ging, luister dan in het Vredespaleis naar dit waargebeurde, bijzondere  kerstverhaal, verteld door professioneel verhalenverteller Gottfrid van Eck. Start 15.30 uur. Kaarten 5 euro, jongeren onder 18 en studenten 3,50 euro. Legitimatie verplicht.

 

Points of interest:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0