Florentine Riem Vis Stipendium, Foam 3h: Karolina Wojtas, We can’t live – without each other | FOAM Amsterdam

Florentine Riem Vis Stipendium, Foam 3h: Karolina Wojtas, We can’t live – without each other | FOAM Amsterdam

Het werk van Karolina Wojtas (Polen, 1996) is kleurrijk, fantasierijk, humoristisch en heeft iets onheilspellends. De kunstenares laat zich inspireren door familie, jeugdherinneringen, ongewone momenten en snoep. We can’t live – without each other geeft inzicht in de voortdurende strijd tussen broer en zus: een haat-liefdeverhouding, soms tot in extremen.

De serie is een nauwe samenwerking tussen de broer en zus. Samen brengen ze intense geweldsmomenten in scène en Wojtas produceert realistisch uitgevoerde fantoomwonden. Haar werk nodigt uit om deel te nemen en te ontdekken, waardoor de bezoeker zich zelf weer even kind kan voelen. Soms gecombineerd met donkere humor, creëert de tentoonstelling van Wojtas een (sur)realistische ervaring. .

Complexe relatie met broer 

In We can’t live – without each other geeft Wojtas een intieme kijk in de complexe relatie met haar jongere broer. Tot haar dertiende was de kunstenaar enig kind en dat wilde ze graag zo houden. Toen haar ouders aankondigden dat ze een broertje zou krijgen, stond ze klaar om haar territorium te verdedigen. Na twaalf jaar is de strijd tussen de kunstenaar en haar broer nog lang niet gestreden. De toeschouwer van Wojtas’ werk wordt ondergedompeld in een kinderwereld.

De kunstenares hangt haar beelden niet zomaar aan een muur; ze ontwikkelt installaties die een hele ruimte vullen. Het fotografische beeld krijgt een geheel nieuwe uitstraling omdat het een van de vele elementen is die deel uitmaken van de presentatie. Wojtas gebruikt verschillende materialen en een veelvoud aan felle kleuren in haar tentoonstellingsontwerpen. Zo wordt de ruimte in Foam een speelse omgeving waar bezoekers worden uitgenodigd om actief deel te nemen aan de wereld van Karolina Wojtas.

Over Karoline Wojtas

Karolina Wojtas is geboren in Jaroslaw, Polen. Ze studeerde aan het Instituut voor Creatieve Fotografie in Tsjechië en heeft een Master diploma van de Film School in Lodź, Polen. In 2019, toen ze nog maar 22 was, won ze de ING Unseen Talent Award. Recentelijk had ze een solotentoonstelling in het Museum of Modern Art in Warschau, Polen. Haar fotografie maakte deel uit van verschillende groepspresentaties zoals Noorderlicht International Photo Festival 2020 en reGeneration4 The Challenges of Photography and its Museum in Musée de l'Elysée in Lausanne, Zwitserland. Karolina Wojtas wordt vertegenwoordigd door Vasli Souza in Oslo.

Het Florentine Riem Vis Stipendium

Karolina Wojtas is de vijfde ontvanger van het Florentine Riem Vis Stipendium. Het stipendium is ingesteld ter nagedachtenis aan Florentine Riem Vis (1959-2016) en wordt jaarlijks uitgereikt met als doel een jonge kunstenaar in staat te stellen diens artistieke carrière verder te ontwikkelen. Eerdere ontvangers waren Gilleam Trapenberg (2020), Solène Gün (2019), Rebecca Sampson (2018) en Stefanie Moshammer (2016/17).

https://www.foam.org/nl  

Datum:
14 januari 2022 / 13 maart 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0